Klassieke route

Maak de reis van uw leven: stap op het expeditieschip Plancius en laat u overweldigen door de ongerepte schoonheid van Antarctica.

Boek reis

Antarctica - de klassieke route

Het is voor velen de vervulling van een droom, een bezoek aan Antarctica. Bij het witte continent voel je je als mens klein te midden van zoveel ongerepte schoonheid. Het is een schitterende wereld van met ijs bedekte bergtoppen, imposante gletsjers en ijsbergen, bovendien bijzonder rijk aan wild. U bent te gast bij grote kolonies pinguïns die schijnbaar onverstoord hun gang gaan. Op stranden en rotsen liggen pelsrobben en zeeolifanten te rusten. Stormvogels, Antarctische sterns en roofmeeuwen vliegen rond. Antarctica laat zich eenvoudigweg met niets vergelijken.


Klassieke Route

De klassieke route naar het Antarctisch schiereiland duurt meestal elf dagen, soms een dag langer of korter. Normaal gesproken worden, na het oversteken van de Drake Passage, twee landingen per dag gemaakt op eilanden en het vaste land van Antarctica. U bezoekt bijvoorbeeld pinguïnkolonies, een onderzoeks- of walvisstation of een overwinteringshut van vroege poolexpedities.

Ook wordt geprobeerd Deception Island aan te doen, een vulkaaneiland met een nauwe scheepsdoorgang tot de caldera. Naast de prachtige landingen is het simpelweg varen in deze wateren één groot hoogtepunt. De kapitein moet regelmatig een weg zoeken door met zeeijs verstopte doorgangen. Het schip vaart langs smalle, steile bergwanden en gletsjers en door het Lemaire- en Neuymayer kanaal. Deze reis wordt door meerdere schepen gedaan, die natuurlijk stuk voor stuk ijsversterkt zijn. Welk schip u kiest is heel persoonlijk, de diverse schepen verschillen in grootte en comfort. Onderstaande reis is met de Plancius, een middelgroot expeditieschip. U kunt ook kiezen voor kleine of luxe expeditieschepen.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis

Antarctica

Antarctica Klassieke Route VvAA QualityTime
Antarctica klassieke route VvAA QualityTime
Antarctica klassieke route VvAA QualityTime
Antarctica klassieke route VvAA QualityTime

Dagindeling

Dag 1 Ushuaia
Dag 2 - 3 Oversteek Drake Passage
Dag 4 - 7 Antarctisch Shiereiland
Dag 8 - 9 Oversteek van de Drake Passage
Dag 10 Van boord Ushuaia

Let op: afhankelijk van de vertrekdata varieert de reisduur tussen 10 en 12 dagen. Dit is een indicatie dagprogramma, neem contact met ons op voor de exacte dagbeschrijving per vertrekdatum.

Dag tot dag

Dag 1 Ushuaia
In de middag vertrekken we vanuit Ushuaia, de hoofstad van de provincie Tierra del Fuego (Vuurland) in Argentinië. ’s Avonds varen we door het Beagle kanaal waar we de oversteek over de Drake Passage maken.

Dag 2 en 3 Oversteek Drake Passage
Gedurende twee dagen steken we de Drake Passage over. Hier komen de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Antarctische Oceaan samen en stuiten de warmere wateren uit het noorden op de koudere, zwaardere en minder zoute wateren uit het zuiden. Deze oversteek kan behoorlijk ruig zijn maar ook is de kans aanwezig dat de zee zo glad is als een spiegel. Op diverse momenten van de dag worden lezingen gegeven over uiteenlopende onderwerpen zoals walvissen, pinguïns, gesteentes en  ontdekkingsreizigers.

De albatrossen die we onderweg zien zijn indrukwekkend, de reuzen- en koningsalbatrossen hebben een spanwijdte van zo’n drieënhalve meter. De wenkbrauwalbatros is een kleinere variant maar heeft nog altijd een spanwijdte van tweeënhalve meter en de roetkopalbatros is één van de mooiste soorten. Ook zien we de Kaapse duif, de zuidelijke stormvogel en het Wilsons stormvogeltje, de blauwe en Antarctische stormvogel. Zodra we de South Shetland Islands naderen zien we de eerste ijsbergen.


Dag 4 – 7 Antarctisch Schiereiland
We brengen vier dagen door op en rond het Antarctische Schiereiland. Bereid u voor op een magnifiek landschap van ijsbergen die worden gevormd door reusachtige gletsjers die op zeeniveau langzaam afkalven. Elke dag zullen we in zodiacs op expeditie gaan om de unieke elementen van het prachtige witte continent te ontdekken. Aan land zal ons expeditie team uitleggen wat u ziet en ervoor zorgen dat u de kwetsbare natuur zo weinig mogelijk verstoord. Hieronder treft u voorbeelden aan van verschillende plekken waar we kunnen aanleggen.

 • Paradise Bay
  Paradise Bay is een Antarctisch paradijs met zijn diepe fjorden en ijsbergen van mythische proporties. Intens blauw water en onvoorstelbare gletsjers domineren hier uw uitzicht. De walvissen die hier met regelmaat opduiken maken het plaatje compleet. Ruime gelegenheid om met de zodiacs tussen de ijsbergen door te cruisen, de fjorden in.
 • Petermann Island
  We varen door de spectaculaire Lemaire Channel naar Pleneau en Petermann Island, waar we Adelie pinguïns en de blauw oog aalscholvers vinden. Bultruggen en diverse andere soortgenoten foerageren in dit gebied. Een bezoek aan een Antarctisch onderzoeksstation biedt ons weer inzichten in het leven op het witte continent.
 • Port Lockroy
  Naar het noorden, via Neumayer Channel, hopen we toestemming te krijgen om het Britse onderzoeksstation (met postkantoor!) Port Lockroy op Goudier Island aan te doen. Weer verder naar het noorden, door de Gerlache Straat, komen we uiteindelijk bij de South Shetland Islands aan.
 • Deception Island
  Vanaf daar is het niet ver meer naar Deception Island. Ons schip baant zich een weg door de vrij smalle ingang de krater in, een spectaculair moment. We hopen op een fraaie wandeling op het eiland of een kayak excursie, zoals altijd afhankelijk van weer en ijs. Deception is eigenlijk een gedoofde krater van een vulkaan, een natuurlijke en beschutte haven. Warmwaterbronnen te over, naast het verlaten walvisstation. Pinguïns scharrelen tussen een ruime verscheidenheid aan Antarctische vogelsoorten. Verscheidene van hen nestelen in de ruïnes die de oude walvisvaarders hebben achtergelaten.
Dag 8 – 9 Oversteek Drake Passage 
De reis vanaf het Antarctische Schiereiland naar Ushuaia op het zuidelijkste punt van Argentinië is circa 950 km lang en bij goed weer is dat ongeveer 40 uur varen. Tijdens de oversteek over de Drake Passage zien we weer vele zeevogels en worden de lezingen voortgezet.

Dag 10     Van boord in Ushuaia
In de ochtend varen we Ushuaia binnen. Van hieruit kunt u verder avontuur op het vaste land of vliegt u naar huis.

Op een aantal reizen naar Antarctica kunt u een actieve optie bijboeken. Voor de duik- en kajakoptie betaalt u een toeslag.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Antarctica klassieke route VvAA QualityTime
Antarctica Klassieke Route VvAA QualityTime
Antarctica Klassieke Route VvAA QualityTime
Antarctica klassieke route VvAA QualityTime

Details

 • Type: Middelgroot Expeditieschip
 • Lengte: 89m
 • Breedte: 14.5m
 • IJsklasse: A3 ijsversterkt
 • Zodiacs: 10
 • Bemanning: Internationaal
 • Capaciteit: 114

 

MV Plancius

De MV Plancius is gebouwd in 1976 als een oceanografisch onderzoeksschip voor de koninklijke Nederlandse marine en was genoemd 'Hr. Ms. Tydeman'. Het schip vaarde voor de Nederlandse marine tot juni 2004. In 2009 werd het schip volledig gestript en omgebouwd tot nieuw expeditieschip. De MV Plancius vaart onder de Nederlandse vlag en is een ijsverstevigd schip. Het schip biedt plaats aan 110 passagiers.

Aan boord van de MV Plancius zijn 53 mooie kajuiten: 10 superieure, 39 standaard en 4 triple. Alle kajuiten liggen aan de buitenzijde van het schip en hebben een eigen badkamer met douche en toilet. Daarnaast is er ook steeds een kleerkast, tafeltje en stoel voorzien.

Bekijk hier de plattegrond.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Antarctica klassieke route VvAA QualityTime
Antarctica klassieke route VvAA QualityTime
Antarctica klassieke route VvAA QualityTime
Antarctica klassieke route VvAA QualityTime

Prijs per persoon

  Vanaf € 5.700,- per persoon o.b.v. een tweepersoonshut met kajuitraam
  (bij twee personen)

Reisdata

 • 19 maart 2018
 • 28 januari 2019
 • 22 maart 2019

Inbegrepen

 • expeditie cruise zoals omschreven met accommodatie aan boord in hut van uw keuze op basis van volpension
 • alle excursies en lezingen gedurende de scheepsreis
 • informatiepakket
 • CO2 compensatie reis

Niet inbegrepen

 • evt. brandstoftoeslag
 • internationale en binnenlandse vluchten, luchthavenbelasting, vertrekbelasting
 • drankjes en overige persoonlijke uitgaven aan boord
 • evt. accommodatie voor -en na de cruise
 • reis- en annuleringsverzekering
 • bemiddelingskosten (€ 37,50 per boeking)
 • bijdrage Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking)
 • nacht kamperen op Antarctica is optioneel

Bijzonderheden 

 • Er zijn vele mogelijkheden om naar Antarctica te reizen. Er is een ruime keuze aan schepen en data. Neemt u contact op met VvAA QualityTime voor de beste optie naar aanleiding van uw wensen.
 • Eerdergenoemd dagprogramma is een leidraad. Er kan van worden afgeweken of de volgorde kan worden aangepast onder invloed van weer en stromingen.
 • Normaalgesproken werken wij volgens de ANVR reisvoorwaarden. Voor deze reis gelden afwijkende betalings- en annuleringsvoorwaarden.

Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse (prijs)wijzigingen.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis