Inloggen

2017

In beweging

VvAA Jaaroverzicht 2017

In beweging

2017 was een jaar vol beweging. Het jaar waarin het initiatief (Ont)Regel de Zorg aangroeide tot een brede beweging om de administratiedruk in de zorg aan te pakken. Binnen VvAA zetten we de beweging in naar een andere manier van werken om onze leden nog beter en gerichter van dienst te kunnen zijn.
Bekijk hier de highlights, check de cijfers of download het complete jaarverslag.

Highlights van 2017

januari - maart 2017:

Dialoogsessies Klaar voor de toekomst

Aan het begin van 2017 wordt in verschillende dialoogsessies met alle collega's binnen de organisatie het VvAA Toekomstplan gedeeld en besproken. Het doel: de basis leggen voor de strategie van de komende jaren.

Groep VvAA-collega's tijdens een dialoogsessie
21 januari 2017:

Nationaal debat Politieke Keuzes in de Zorg

Met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen die in mei 2017 plaatsvinden, organiseren Het Roer Moet Om en Platform Nieuwe Zorg in samenwerking met VvAA op 21 januari 2017 een nationaal debat over de zorg. Zorgverleners delen hun zorgen en wensen met de aanwezige politici en beleidsmakers. Regeldruk is een van de grote issues waar de zorgverleners aandacht voor vragen. De politici laten op hun beurt horen waar zij zich hard voor willen maken voor de zorg.

Mei 2017:

Inrichting klantsegmentteams

In lijn met het toekomstplan werken we in onze eigen organisatie aan een meer klantgerichte en behoeftegestuurde werkwijze, de juiste mentaliteit en een passende inrichting en besturing van de organisatie. De levensfasefilosofie krijgt vorm in de inrichting van zes klantsegmentteams die op basis van de behoeften van leden werken aan een integraal aanbod. Het aanbod wordt vervolgens verder ingevuld en uitgevoerd met behulp van de expertise uit vijf businessonderdelen.

Politici op het podium in Koninklijk Theater Carré voor debat over de zorg

Persoonlijke en praktijkontwikkeling

Leden helpen met hun integrale bedrijfsvoering is een goed voorbeeld van de manier waarop VvAA zorgprofessionals brede steun biedt. VvAA weet en heeft alles op dit terrein, voor alle leden in alle beroepsgroepen. Zo neemt de bemiddeling bij interim en vaste praktijkmanagers voor huisartsen- en fysiotherapiepraktijken een vlucht in 2017. Een andere opvallende ontwikkeling in 2017 is de toename in onze dienstverlening ‘uw personeelsadviseur op afstand’.
Zorgverlener neemt momentje rust op behandeltafel

Begin 2017

VvAA Business School en GRIP

VvAA biedt relevante ondersteuning voor de persoonlijke ontwikkeling. De VvAA Business School ontwikkelde op veler verzoek een verkorte leergang bedrijfskunde die in januari 2018 start. Carrièrecentrum Zorg: In 2017 introduceren we GRIP, een online tool met steun van een online coach - die zorgprofessionals helpt om stress in het werk te beperken.

VvAA Verzekeringen op 1e en 2e plaats

Leden zijn tevreden over de verzekeringen van VvAA. In een landelijk onderzoek van het Verbond van Verzekeraars onder verzekeraars in 2017 eindigde VvAA Levensverzekeringen op nummer 1 en VvAA Schadeverzekeringen op nummer 2.
mei 2017

Meer leden onbezorgd onderweg

In mei 2017 lanceren we twee nieuwe autoverzekeringen die geleidelijk aan de bestaande varianten gaan vervangen. 

Drie bekers op een rij voor plek 1, 2 en 3

1 juni 2017

Hypotheekadvies krijgt nieuwe invulling

We besluiten het hypotheekadvies niet meer volledig zelf uit te voeren, maar gaan een nauwe samenwerking aan met een aantal betrouwbare partners waaronder Knab Advies & Bemiddeling N.V. Leden blijven op deze manier bij ons terecht kunnen voor een kwalitatief goed hypotheekadvies.

 

juli 2017

Opening Adviesdesk voor beroepsorganisaties en instellingen

Voor beroepsorganisaties en grotere instellingen openen we in 2017 een eigen Adviesdesk: zo hebben zij een eigen juridisch team bij VvAA waar ze met specifieke vragen (veelal gezondheidsrecht en arbeidsrecht) terechtkunnen.
Adviesdesk
1 september 2017:

Tandartsen definitief in het gelijk gesteld tegen Zilveren Kruis / Achmea

In augustus 2017 ontvangen we het positieve vonnis dat tandartsen definitief in het gelijk worden gesteld in de zogenoemde Achmea Zilveren Kruis zaken. Tandartsen werden enkele jaren geleden geconfronteerd met materiële controles en daarmee met flinke terugbetalingsverzoeken door Achmea/Zilveren Kruis. Een van onze eigen advocaten van VvAA rechtsbijstand weet na lang procederen een positieve uitspraak voor de tandartsen te bewerkstelligen.

14 september 2017:

VvAA verwelkomt ruim 3.000 nieuwe leden tijdens introductiedagen

Tijdens de introductiedagen doorkruist het VvAA-studententeam Nederland om studenten van (para)medische studies enthousiast te maken voor VvAA. Met resultaat: ruim 3.000 nieuwe student-leden schrijven zich in.  

11 oktober 2017

Bram de Vries wint VvAA Student Innovation Challenge

Studenten van (para)medische studies zijn de zorgverleners van de toekomst. Tijdens de VvAA Student Innovatie Challenge wint student geneeskunde Bram de Vries een reis naar het Exponential Medicine congres in San Diego in november 2017: hét congres voor innovaties in de zorg. Ook krijgen hij en het team een exclusief kijkje in de innovatieve keuken van ‘state of the art’-bedrijven in Silicon Valley en San Francisco, zoals Stanford en Google. Bram deelt zijn ervaringen in zijn vlogs.

Specifiek aanbod voor young professionals

Artsen in opleiding, waarnemers, startende zorgprofessionals. De young professionals zijn op zoek naar zekerheid over de keuzes in leven, carrière, persoonlijke ontwikkeling en financiën. In 2017 ontwikkelen we op basis van onderzoek onder co-assistenten en ANIOS (basisartsen) een nieuwe loopbaanpropositie voor ANIOS en co-assistenten.

1 op de 5 zorgprofessionals bezield aan het werk

Ook in 2017 is één op de vijf Nederlandse zorgprofessionals bezield aan het werk. Net als in 2014 en 2015. Dat blijkt uit het VvAA bezielingsonderzoek 2017. De groep zorgprofessionals die meewerkt aan het onderzoek wordt steeds groter; de uitkomst blijft stabiel.

1 oktober 2017

VvAA en SpotOnMedics intensiveren de samenwerking

VvAA en SpotOnMedics gaan nauwer samenwerken. Door de samenwerking met SpotOnMedics kunnen we zelfstandige fysiotherapeuten nog beter van dienst zijn.

Ontzorgen op het gebied van medische aansprakelijkheid

In 2017 starten we met een project om medische aansprakelijkheid duurzaam verzekerbaar te houden. Ook groeit het aantal actieve gebruikers op het VIM- Platform (Veilig Incident Melden). Vanaf 2017 moet iedere zorgprofessional en zorgorganisatie namelijk een VIM-registratie bijhouden om te voldoen aan de Wkkgz. Tevens een hulpmiddel om te leren van incidenten en de veiligheid te verbeteren.

najaar 2017

Banden aangehaald tijdens najaarsoffensief

In het najaar vindt het zogenaamde Najaarsoffensief plaats. Hierbij halen we de banden aan met zo'n 1.000 leden. Er komen ruim 200 vervolgafspraken uit voort. 

Geld voor later = actie nu

We adviseren leden steeds vroeger over hun inkomen en financiële situatie voor later. Zo heeft bijvoorbeeld de fiscale aftopping van de pensioenopbouw grote gevolgen voor het te bereiken ouderdoms- en nabestaandenpensioen. Door op tijd te starten met sparen/beleggen kunnen onze leden een financieel onbezorgde oudedagsvoorziening opbouwen.

januari - december 2017

Initiatief (Ont)Regel de Zorg groeit uit tot een brede beweging

In 2017 initieert huisartsenactiecomité Het Roer Moet Om samen met VvAA de beweging (Ont)Regel de Zorg. Een initiatief om onnodige administratiedruk in de zorg een halt toe te roepen.

18 november 2017

Zorgverlener 40% van zijn tijd kwijt aan administratie

Hoeveel tijd zijn zorgverleners precies kwijt aan administratie? Welke impact heeft dat op de tijd voor de patiënt en op de werkmotivatie van zorgverleners? Het Roer Moet Om en VvAA richten de denktank ‘(Ont)Regel de Zorg’ op die zich buigt over de administratiedruk in de zorg. De conclusie: zorgprofessionals zijn twee volle werkdagen kwijt aan administratie en ervaren  de administratie lang niet altijd als nuttig. Dat kan en moet anders.

OntRegelDeZorg
18 november 2017

Eerste schrapconferentie ‘(Ont)Regel de Zorg:
Zorg start zelf met radicaal schrappen

Op 18 november 2017 vindt de eerste schrapconferentie ‘(Ont)Regel de Zorg – Schrap én Verbeter’ plaats in de Munt in Utrecht. Met steun in de rug van minister voor medische zorg Bruno Bruins gaan groepen zorgverleners, beleidsmakers en verzekeraars aan de slag om voorstellen te doen voor het schrappen van onzinnige regels. Tijdens de door actiecomité Het Roer Moet Om en VvAA georganiseerde ‘schrapsessie’ komen zij met een top-5 van als eerste aan te pakken regels.

Succesvolle evenementen

In 2017 organiseert VvAA zelf of levert een bijdrage aan tientallen evenementen, bijeenkomsten en congressen, waaronder:

Spreekster en toptennisster esther Vergeer tijdens Witte jas aan de wilgen
Stoppen met werken in je praktijk, wat betekent dat? En wat moet je regelen? Het congres biedt nieuwe inzichten en stof tot nadenken. Met o.a. topspreekster en 7-voudig paralympisch kampioen rolstoeltennisster Esther Vergeer over haar 2e carrière.
Praktijk anno nu
Praktijk Anno Nu
Op zaterdag 9 december komen ruim 150 tandheelkundigen naar het congres Praktijk Anno Nu. Ze worden volledig bijgepraat over de hot items die het komende jaar gaan spelen. De organisatie is in handen van KNMT, VvAA en MedischOndernemen.
Spreekster achter microfoon tijdens uitzending BNR Zorgdebat
Het hoofdkantoor van VvAA biedt in 2017 wederom een podium voor drie live uitzendingen van het BNR Zorgdebat. Actuele onderwerpen uit de zorg worden bediscussieerd.
Schaatsbaan tijdens Arts en Auto Live
Ruim 3.000 lezers en leden bezoeken in november de tweede editie van het evenement Arts en Auto LIVE op landgoed Mariënwaerdt. Het was dit keer een wintereditie met schaatsbaan, sprekers, shops en meer.
Workshop Annette over GRIP op stress
Medisch Ondernemen LIVE
Medisch Ondernemen LIVE is in oktober 2017 het nieuwe event voor alle praktijkhouders en -managers in de eerste lijn. VvAA is mede-organisator en hoofdsponsor en verzorgt verschillende masterclasses tijdens het event.
Deel van de stand tijdens de Dag van de Fysiotherapeut
Dag van de Fysiotherapeut
Op 24 november zijn we aanwezig op de Dag van de Fysiotherapeut met een uitgebreide stand. Ook verzorgen we de workshop De 5 belangrijkste HR-thema s in de fysiotherapiepraktijk

Wat gebeurde er nog meer?

Freek Roelofs
Freek Roelofs treedt toe tot hoofddirectie VvAA Groep
Freek Roelofs vormt vanaf mei 2017 samen met voorzitter Kees Brouwer de hoofddirectie van VvAA.
Winnaar Doctorpreneur award
Dermatoloog Herm Martens wint Doctorpreneur Award
Op 15 maart 2017 reiken VvAA’s Mobile Doctors de Doctorpreneur Award uit aan dermatoloog Herm Martens voor zijn idee ‘De Digitale Dermatoloog’.
Logo Vinder
Nieuw sociaal intranet
Op 24 oktober 2017 krijgen de VvAA-collega s een nieuw sociaal intranet met de naam Vinder. Dankzij dit platform is het makkelijker om online elkaar te vinden, samen te werken en kennis te delen.


Het jaar in cijfers

 

4%

De omzet van VvAA Groep nam in 2017 toe met 4%. In 2017 bedroeg de omzet € 216,2 mln, tegenover € 208,5 mln in 2016. Bij VvAA Schadeverzekeringen was sprake van een groei met 4%, de opbrengst belegde middelen steeg met 71%. Bij VvAA Levensverzekering daalde de omzet met 23%. Bij de Overige activiteiten zien we eveneens een daling (9%).

€ 12,3 miljoen

 was het totaalresultaat na belastingen in 2017.

(Dat is € 3,3 miljoen meer dan in 2016.)
 

276%

De solvabiliteitspositie is voor VvAA het belangrijkste meetpunt voor de financiële gezondheid van de onderneming. In 2017 is de solvabiliteit op groepsniveau (Solvency II) 276%, bijna 3 maal het wettelijke vereiste kapitaal (2016: 277%). 840

collega's telt VvAA in 2017. Samen werken zij 586 FTE.  

122.590

Leden telt VvAA eind 2017.

+29 

Met de Net Promotor Score (NPS) meten we de klant-en ledentevredenheid. In 2017 kwam de proces- en contactmeting uit op +29. De relatiemeting staat in 2017 op +1. Ter vergelijk: het gemiddelde cijfer van andere verzekeraars voor de relatiemeting is -20.

Smiley met happy gezichtje

9%

In 2017 ontvangt VvAA 204 klachten, een daling van circa 9% vergeleken met 2016 (224 klachten). Van de 204 klachten zijn er 86 ongegrond, 64 gegrond en 46 deels gegrond verklaard. 8 klachten waren nog in behandeling bij het opstellen van het jaarverslag. 

smiley

4.300

dossiers behandelden de collega's van Juridisch Advies en Rechtsbijstand. Hiervan zijn er 1.200 op het terrein van het gezondheidsrecht.

20.000

Het aantal vragen dat onze Juridische Helpdesk ongeveer oplost in 2017.


 140.000

Telefoongesprekken met VvAA-leden voerden de adviseurs van Ledencontact en Services in 2017. 

 € 191.651,-

  
Het bedrag dat leden, relaties en medewerkers van VvAA in 2017 ophalen voor AMREF Flying Doctors.
Zij gaan en staan voor een alternatief voor meisjesbesnijdenis in Kilindi, Tanzania.
#trotsoponzesamenwerking

10.000

We verwelkomen de 10.000e volger op ons Twitter-account.
Twitter-vogel