Inloggen

5 tips om zonder stress effectiever te werken

Door Martine Timmermans

 

Iedereen kent wel van die situaties waarbij een gesprek met een collega of patiënt onplezierig verloopt. Er is nog niet direct een conflict maar de spanning is voelbaar. Hoe gaat u hiermee om? Vijf tips.

 • 1) Achterhaal de vraag achter het gedrag

  De kunst bij het bespreken van irritaties is erachter komen waar de angel zit. Dat doet u vooral door dóór te vragen. Dat is lastig, zeker als u zelf partij bent, omdat uw primaire reactie is om uzelf te verdedigen. Begin ieder gesprek open en luister goed naar de ander.
 • 2) Vind het leuk om tot de kern van de zaak door te dringen

  Houd niets impliciet. Verhelder juist, vraag door tot waar het de ander echt om te doen is. U krijgt dan pas echt contact met de ander en ontvangt de reactie die u kunt plaatsen.
 • 3) Zo gaat u met ‘stops’ om

  Stops zijn uitingen van de ander waardoor u u aangevallen voelt en merkt dat u in de verdediging schiet. Ga niet in de tegenaanval of probeer niet de macht te willen winnen. Stel vragen naar het waarom van de stop; vat de woorden van de ander samen (“Laat ik je samenvatten, zodat je kunt zien of ik je goed begrepen heb”) of reflecteer zijn gedrag (“Ik merk dat je niet tevreden bent met deze afloop, klopt dat?”)
 • 4) Wees u bewust van houding

  Mensen worden beoordeeld op hun houding. Iemands houding is een van de eerste aspecten die u kunt waarnemen en geeft direct een eerste indruk van de ander. Wees bewust van de eigen houding in een gesprek maar probeer ook een geoefende houdingkenner te worden waardoor u een gesprek positief kunt beïnvloeden door bijvoorbeeld de houding van de ander te spiegelen of deze te benoemen.
 • 5) Oordeel niet te snel; stel vragen

  Door vragen te stellen stelt u uw oordeel uit en probeert u informatie in te winnen maar ook initiatief te nemen/houden in het gesprek, aandacht vast te houden, afwisseling aan te brengen en uw gesprekspartners te activeren. Vragen roepen minder weerstand op dan beweringen. 

Blijf baas over uw eigen kostbare tijd

Hoe gaat u om met uw beschik­bare tijd? In de training Time- en stress­management van 1,5 dag leert u de belang­rijkste tijd­verspillers in én buiten uw werk kennen. Met deze kennis kunt u uw tijd beter plannen en ook uw prio­riteiten beter stellen. U gaat daarbij aan de slag met een profes­sionele acteur.

Meer informatie


Cursisten beoordelen de training Time- en stressmanagement met een 8,5.

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email