Inloggen

Hoe laat je LinkedIn voor je werken? 10 tips voor een effectief LinkedIn-profiel

Geplaatst: 6 juli 2018

LinkedIn is één van de manieren om een baan of stageplek te vinden. Maar hoe pak je dat goed aan? Allereerst: begín gewoon. Maak een account aan, dat is zo gepiept. Maar je moet het wel even doen. En als je vervolgens deze 10 stappen doorloopt, dan maak ook jij meer kans op jouw droombaan.

  1. Plaats een duidelijke profielfoto. Houd het zakelijk, kies bijvoorbeeld geen vakantiefoto. Maar kies wel voor een foto die zoveel mogelijk jouw persoonlijkheid laat zien. Ben je een vrolijk type? Kies dan een foto waarop je lacht. Ik weet het, het is moeilijk om objectief een foto te kiezen die jou het beste recht doet. Dus… kies er drie en laat je beste vriend(in), een studiegenoot en je buurman de foto kiezen die zij het meest geschikt vinden.
  2. Vul een duidelijke, eenduidige functietitel in. Gebruik de titel van de functie die je ambieert. Dus: longarts, fysiotherapeut, etc. Wees zo specifiek mogelijk en zorg ervoor dat het een herkenbare functietitel is. Als je als werkgever op deze functietitel zoekt, dan moet jouw naam naar boven komen.
  3. Laat in je samenvatting zien wie je bent. Omschrijf jezelf zo specifiek mogelijk en gebruik woorden waarop je gevonden wil worden door potentiële werkgevers. Het is moeilijk om over jezelf te schrijven. Laat jouw tekst lezen, aanpassen en aanvullen door mensen die jou vanuit verschillende rollen kennen. Zo krijg je een compleet beeld van wie jij bent en waar je voor staat.
  4. Zet alleen relevante werkervaring en trainingen in je profiel. Werkgevers zijn niet geïnteresseerd in bijbanen die niets te maken hebben met de functie die je ambieert. Tenzij deze bijbaan heel duidelijk iets zegt over jouw karakter of competenties die je ook in je geambieerde functie nodig hebt. Dus wel: vrijwilligerswerk in de zorg. En niet: vakkenvulbaantje in de supermarkt.
  5. Maak je profiel compleet. Vul alle velden in. Hoe completer je profiel, hoe hoger je getoond wordt in de zoekresultaten op LinkedIn. En hoe sneller werkgevers je kunnen vinden.
  6. Houd je profiel up-to-date. Zorg ervoor dat je contactgegevens kloppen en dat werkervaring en opleidingen compleet zijn. Check af en toe of alles nog klopt.
  7. Je bent wie je kent. Denk goed na over met wie je connectie wil maken. En met wie niet. Beperk je daarbij niet tot mensen die je persoonlijk kent. Denk je dat iemand jou verder kan helpen? Of heb jij iemand iets te bieden? Stuur dan een uitnodiging. Maak die uitnodiging persoonlijk, vertel waarom je graag connectie wil maken en wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.
  8. Vraag om aanbevelingen. Heb je een stage, coschap, baan of opdracht goed afgerond, vraag dan of je leidinggevende, opdrachtgever of collega een aanbeveling schrijft. In veel gevallen word je sowieso beoordeeld en dan is het een kleine moeite om ook op LinkedIn een aanbeveling te schrijven. 
  9. Plaats of deel regelmatig berichten. Zo laat je zien dat je weet wat er speelt en wat jij belangrijk vindt. Deel interessante artikelen, maar schrijf hier altijd een eigen tekstje bij. Vertel kort waarom jij dit bericht deelt. Dat maakt het persoonlijker. Schrijf je uit eigen (werk)ervaring? Houd rekening met wet- en regelgeving rondom privacy.
  10. Laatste tip, maar zeker niet de minst belangrijke. Word lid van relevante groepen over jouw vakgebied en neem actief deel aan discussies. Zo ben je meer zichtbaar, netwerk je en laat je jezelf zien als autoriteit.

Als je deze tips toepast ben je vindbaar voor potentiële werkgevers en bouw je actief aan een (online) netwerk. Happy networking!

Vragen? Mail mij via sylvia.kreugel@vvaa.nl

Sylvia
Sylvia Kreugel

Ik ben community manager bij VvAA. Je vindt me veel op social media, zowel voor m’n werk als privé. Bij VvAA zorg ik ervoor dat social media worden ingezet om zorgverleners te ontzorgen en om kennis te delen. En help ik leden en collega's bij het uitbreiden van hun socialmedia-skills.