Inloggen

5 tips om uzelf professioneel te presenteren

Door Remco Heukels

Hoe komt u overtuigend over als u spreekt voor een groep? Hoe maakt u overtuigend uw punt tijdens een vergadering? Presenteren voor publiek is een vak apart. Een vak dat u met gerichte oefeningen kunt leren. Remco Heukels verzorgt de training ‘Professioneel presenteren’ en geeft u 5 tips voor een optimale presentatie.

1) Formuleer een duidelijk doel

Zonder duidelijk doel kunt u zich niet effectief voorbereiden. Formuleer dus van te voren wat u wilt bereiken. Welke kernboodschap wilt u overbrengen? Daarnaast is het cruciaal om te bedenken of u wilt informeren of overtuigen. Wilt u informeren: sluit dan aan bij het referentiekader van uw toehoorders. Wilt u overtuigen? Richt u dan op de aansluiting bij de belangen van de luisteraars.

2) Zet de kracht van lichaamstaal in

Bereid je niet alleen voor op de inhoud maar ook op hóe u het gaat zeggen. Het grootste deel van wat van uw presentatie blijft hangen, wordt bepaald door hoe u overkomt: uw stemgebruik, mimiek, houding, kleding. Dit zijn factoren die u kunt trainen of beïnvloeden!

3) Begin goed

Start tijdens een presentatie met een prikkelende openingszin, laat facilitaire mededelingen en clichés achterwege. Zorg eerst dat de mensen geboeid raken en zich betrokken voelen. De kracht van de eerste indruk!

4) Zet de 3 V's in voor een ijzersterke opbouw van uw verhaal

  • Vertel wat u gaat vertellen
  • Vertel het
  • Vertel wat u verteld hebt

5) Wees los en flexibel tijdens uw presentatie

Perfectionisten let op: tijdens de voorbereiding is perfectionisme essentieel, tijdens de presentatie is het uw aartsvijand! Niet alles is immers te voorzien. Zorg dat u veel oefent, waardoor u losser en meer flexibel wordt in het brengen van uw boodschap.
Remco Heukels

Wie is uw trainer?

Remco

Remco Heukels

Trainer

“In de training gaan we op een veilige en gestructureerde manier aan de slag. Presenteren is te leren door veel te oefenen. Gaandeweg leert u nieuwe invalshoeken en nieuwe technieken kennen. Daarmee ontdekt u wat wel en niet voor u werkt.”

Leer professioneel presenteren

Presenteren voor publiek is een vak apart. U leert het in de training Professioneel presenteren. Daarin krijgt u antwoord op belangrijke vragen:

  • Hoe bouw ik mijn presentatie op?
  • Wat zet ik op mijn slides?
  • Hoe blijf ik het publiek boeien?
  • Weid ik niet te veel uit?
  • Hoe beheers ik mijn zenuwen en hoe kom ik overtuigend over?
In de training krijgt u uiteraard voldoende ruimte om uw persoonlijke vragen te stellen.

Meer informatie

Cursisten beoordelen Professioneel presenteren met een 9,1

Professioneel presenteren | VvAA
Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email