5 tips om uzelf professioneel te presenteren

Door uw trainer Remco Heukels


Zonder duidelijk doel geen effectieve voorbereiding

Formuleer tijdens uw voorbereiding wat het doel is van uw presentatie. Oftewel: welke boodschap wilt u overbrengen? Bedenk ook of u wilt informeren of overtuigen. Dat bepaalt in belangrijke mate de opbouw van uw verhaal/presentatie.

Kracht van lichaamstaal

Communicatie is vooral non-verbaal. Het gaat dus niet alleen om het wat van uw verhaal, maar om de manier waarop u het zegt. Wat blijft hangen van uw presentatie hangt af van verschillende factoren. Denk aan uw stemgebruik, uw mimiek, uw houding en uw kleding. Besteed daar veel tijd aan. Dat doet u door veel te oefenen.

Een goed begin is het halve werk

Zorg voor een verpletterende eerste indruk. Bijvoorbeeld met een prikkelende openingszin. Laat facilitaire mededelingen en clichés achterwege. Dat boeit uw publiek niet.

IJzersterke opbouw van je verhaal

Vertel wat u gaat vertellen. Daarmee geeft u uw publiek structuur, dus houvast. Vertel ook wat u hebt verteld. Daarmee houdt u lijn in uw verhaal. Uw boodschap beklijft ook beter door herhaling in een samenvatting.

Perfectionisme als vriend of vijand

Bent u een perfectionist? Let op: tijdens de voorbereiding is perfectionisme essentieel. In uw presentatie is het uw aartsvijand. Niet alles is te voorzien. Improviseren is een must. Uw presentatie wordt er losser en natuurlijker op. Zorg dat u vooraf veel oefent. Dat geeft u het nodige zelfvertrouwen.
Opleidingen en teamcoaching | VvAA

Wie is uw trainer?

Leer professioneel presenteren

Presenteren voor publiek is een vak apart. U leert het in de training Professioneel presenteren. Daarin krijgt u antwoord op belangrijke vragen:

  • Hoe bouw ik mijn presentatie op?
  • Wat zet ik op mijn slides?
  • Hoe blijf ik het publiek boeien?
  • Weid ik niet te veel uit?
  • Hoe beheers ik mijn zenuwen en hoe kom ik overtuigend over?
In de training krijgt u uiteraard voldoende ruimte om uw persoonlijke vragen te stellen.

Meer informatie
Professioneel presenteren | VvAA

Cursisten beoordelen Professioneel presenteren met een 9,1