Tips voor leidinggevenden

Doet u het leidinggeven er 'gewoon' bij? Dan is de uitdaging vaak om een goede balans te creëren tussen prettig samenwerken en duidelijk aansturen. Deze vijf praktische tips helpen u een betere leidinggevende te zijn.

 • Maak een kritische selectie aan de poort

  Maak van een nieuwe collega een duidelijk profiel vóóraf. Dat betekent met elkaar vooraf heldere kaders over de verwachtingen en discussies daar al beslechten; zónder een persoon op het netvlies. Dat helpt bij het voeren van de daadwerkelijke werving & selectiegesprekken!

 • Geef regelmatig feedback  

  Regelmatig feedback geven is essentieel om te motiveren en begint vooral bij het aanspreken op gewenst gedrag: maak voldoende complimenten en zie de positieve patronen, benoem ze ook als zodanig.

 • Motivatie is altijd maatwerk

  Iedere medewerker heeft zijn eigen drijfveren en de kracht voor een leidinggevende zit er in die drijfveren te achterhalen en daarbij aan te sluiten.
 • Wil niet alles in één keer oplossen

  Begin bij het reorganiseren van de vergaderingen klein: een goede agenda, de rondvraag afschaffen of heldere taakverdeling doet al wonderen.
 • Bouw vooral voort op wat men in huis heeft

  Verspil niet te veel tijd aan pogingen iets in mensen te stoppen wat ze van nature niet hebben meegekregen: probeer vooral voort te bouwen op wat ze wél in huis hebben.

Leer in 5 dagen praktisch leidinggeven

Herkent u als leidinggevende deze situaties?

 • Uw medewerkers zijn nauwelijks te motiveren. Zij weten wel goed te vertellen wat er niet deugt en vooral ook door wie dat komt.
 • Tijdens een vergadering zitten twee maten elkaar in de haren. De andere maten willen dat u als voorzitter ingrijpt.
Hoe lost u deze lastige situaties op met behoud van de relatie? Hoe houdt u ook uw team betrokken en (mede)verantwoordelijk voor uw praktijk en de voortgang? U leert het in Praktisch leidinggeven met 5 modules van 1 dag.

Cursus Praktisch Leidinggeven
Praktisch leidinggeven VvAA