Inloggen

Tips voor meer persoonlijke effectiviteit

De cursus Persoonlijke Effectiviteit is te vergelijken met een pitstop. De waan van de dag wordt stilgezet en je hebt de tijd om zorgvuldig én bewust de knelpunten en kwaliteiten van je persoonlijke functioneren te analyseren, realistische doelen te stellen, keuzes te maken en vaardigheden effectief aan te scherpen.

De training wordt op een veilige, gestructureerde wijze gegeven in een kleine groep. Een van de deelnemers: “Dit zou elke collega zichzelf moeten gunnen…”

Tips uit de cursus, gebaseerd op de theorie van Stephen Covey:

  • Jij bent de programmeur  

    Bedenk dat jij degene bent die de meeste invloed kan uitoefenen op jouw eigen leven. Het lijkt voor de hand te liggen, maar vaak verliezen mensen dit uit het oog en laten zich teveel meesleuren door dat wat anderen van hen willen. Tijd voor een nuchtere maar effectieve mindset: jij bent de programmeur van jouw eigen leven.

  • Schrijf jouw eigen programma

    Waar wil je naar toe in je leven? Zet een heldere visie op papier en leef ‘met het einde voor ogen’. Met de focus op dat wat jij wil bereiken zet je een ‘vuurtoren op de kust’. Als je weet waar je naar toe wil gaan is het ook makkelijker om ergens anders ‘nee’ tegen te zeggen. Wanneer je over 5 jaar ergens wilt zijn, moet je nu al beginnen.

  • Voer dát programma uit

    'Nee' zeggen tegen het ene verzoek, is ‘ja’ zeggen tegen iets anders. Maak op basis van de vorige twee principes een heldere indeling van jouw ‘leefschema’. Strakke agenda-planning en tijd voor de écht waardevolle zaken in het leven. Kortom: de praktische uitvoering van het programma dat tot stand is gekomen vanuit het principe: IK ben de programmeur van mijn eigen leven.

Training persoonlijke effectiviteit in de zorg

Doe ik ook wel dát wat ik ook echt wil doen? Dit is één van de vragen die aan de orde komen in de driedaagse training ‘Persoonlijke Effectiviteit in de Zorg'. Het zijn altijd bijzondere bijeenkomsten, zo blijkt ook uit de reacties van de deelnemers. Je kunt de training vergelijken met een pitstop die autocoureurs maken. In de hectische praktijk schiet het er nog al eens bij in om even stil te staan en te kijken naar het eigen functioneren waardoor bepaalde obstakels keer op keer terugkeren.

Alles over de cursus