Inloggen

Leidinggeven in en op de praktijk

In deze 5-daagse leergang leert u hoe u andere professionals motiveert, stimuleert en corrigeert. De opleiding is speciaal voor vakmensen die op de werkvloer hiërarchisch of functioneel leidinggeven en die willen groeien in hun rol. In een veilige en interactieve omgeving leren we van én met elkaar.
Direct inschrijven Alles over deze opleiding

Opleiding Leidinggeven in en op de praktijk

Wij hechten veel waarde aan een veilig verloop van onze trainingen. Mocht de training niet door kunnen gaan i.v.m. aangescherpte maatregelen rondom COVID-19 dan wordt de training verzet naar een nieuwe datum. Uiteraard kunt u uw aanmelding in zo'n geval ook kosteloos annuleren.

Waarom deze opleiding?

Bent u toe aan een volgende stap? Wellicht startte u als collega en geeft u inmiddels leiding aan diezelfde collega’s. Of u wilt simpelweg groeien in uw rol als leidinggevende. Een nieuwe situatie vraagt om nieuwe vaardigheden. Ontdek met deze 5-daagse leergang hoe u het beste in andere professionals naar boven brengt én hoe u omgaat met weerstand.

U krijgt antwoord op onder andere de volgende vragen:

Hoe zorg ik dat de juiste mensen de juiste dingen doen?
Hoe motiveer én corrigeer ik de medewerkers?
Hoe krijg ik mensen mee en hoe ga ik om met weerstand?
Hoe voer ik lastige gesprekken over voortgang of het gebrek hieraan?
Hoe los ik moeilijke situaties op, zonder de onderlinge relatie te schaden?
Hoe voorkom ik dat alles op mijn bordje komt?
Hoe houd ik het hele team betrokken en verantwoordelijk voor de praktijkorganisatie?


Direct inschrijven

Wie begeleidt deze leergang?

Foto van trainer Mascha de Ridder

Mascha de Ridder

Mascha heeft een achtergrond in de zakelijke dienstverlening, onder meer als leidinggevende en als trainer. Sinds 2006 geeft ze trainingen voor VvAA. Ze begrijpt als geen ander waar u tegenaan loopt. Mascha creëert interactie, een veilig klimaat en geeft heldere uitleg. 

Behoefte aan hulp of persoonlijk opleidingsadvies?

Onze opleidingsadviseur staat voor u klaar. Vraag alles wat u wilt weten over deze opleiding of krijg advies over welke opleiding of training aansluit bij uw wensen en behoeften.

Neem contact op

Het programma van Leidinggeven in en op de praktijk

Verspreid over 5 opleidingsdagen

Dag 1 - Inleiding op leidinggeven

De eerste module is een inleiding op het vak van leidinggevende. Wat is leidinggeven? Wat wordt er van u verwacht als leidinggevende? Wat houdt uw rol in en welke stijlen van leidinggeven past bij u? We inventariseren vraagstukken die de hele leergang ‘meegaan’: de theorie wordt continu toegepast op uw casuïstiek. Het eigen verbetertraject is de zelfstudieopdracht: u presenteert het resultaat op de laatste opleidingsdag.

Dag 2 - Instroom doorstroom uitstroom

Een goed werving- en selectiebeleid is de start van heldere doelen als leidinggevende. Daarom starten we met de instroom: Hoe maak je een goed profiel voor een nieuwe collega? Hoe voer je een goed wervings- en selectiegesprek? Daarna de beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken: altijd een middel, nooit een doel. Tot slot de uitstroom: de juridische beginselen van contracten en afscheid nemen. Wat mag wel, wat mag niet?

Dag 3 - Effectief communiceren

Op een interactieve manier worden op deze dag de meest essentiële communicatiemechanismen en technieken behandeld in theorie, anekdotes en diverse herkenbare demonstraties. U leert hoe u krediet opbouwt bij uw gesprekspartners, hoe u effectief feedback geeft en u exploreert de kracht van lichaamstaal.

Dag 4 - Veel oefenen

Deze dag staat in het teken van oefenen met uw eigen casuïstiek en een trainingsacteur. De theoretische kaders van de eerdere opleidingsdagen ondersteunen deze dag: hoe zet u ze praktisch in? U krijgt feedback van uw trainer en de trainingsacteur over hoe u overkomt. Dit geeft inzicht en helpt u met kleine aanpassingen in uw gedrag een heel andere uitkomst te krijgen.

Dag 5 - Verandermanagement en het verbetertraject

In de ochtend van deze laatste dag verdiepen we ons in de theorie van verandermanagement. Hoewel er geen vast recept bestaat voor het doorvoeren van veranderingen, is het mislukken vaak terug te voeren op het niet-managen van de veranderingen. Het gedrag en de interactie tussen (groepen) mensen bepalen hierbij het succes. We verdiepen ons in hoe u om kunt gaan met weerstand tegen verandering en welke factoren remmend zijn. U leert hoe u uw collega’s effectief kunt beïnvloeden én wat de belangrijkste factoren zijn voor een succesvolle verandering.

In de middag zijn er korte presentaties van het verandertraject en eventuele verdieping van eerdere onderwerpen.
Tandarts Ruurt Bastiaans | VvAA

Ruurt Bastiaans

Tandarts Defensie

“Management was een nieuwe discipline voor mij. Zoals dat eigenlijk altijd zo gaat ben ik vooral in het diepe gegooid. Ga het maar doen. De leergang was dus voor mij een prima introductie in alles wat met management van doen heeft.”

Op zoek naar een managementopleiding die zich ook richt op strategie, onderhandelen,
timemanagement en het financiële plaatje? Dan is Management in de zorg dé opleiding voor u. Hiermee leert u uw maatschap of vakgroep pragmatischer en strategischer aan te sturen.

Praktische informatie en startdata

Duur

Deze opleiding neemt in totaal 5 dagen in beslag. De opleidingsdagen vinden plaats van 9.30 uur tot 17.00 uur. Inloop is iedere dag vanaf 9.00 uur.

Deelnemers

Voor deze opleiding hanteren wij een maximaal aantal deelnemers van 12 personen. Zo blijft er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht.

Locatie

Alle opleidingsdagen vinden plaats in het NBC Conference Center in Nieuwegein. U kunt gratis parkeren en de locatie is ook uitstekend bereikbaar met het OV.

Prijs

De investering van deze opleiding is € 2.650,- voor VvAA-leden en voor niet-leden € 2.925,-. Onbeperkt koffie en thee, een uitgebreide lunch en verschillende snacks en (fris)dranken zijn bij de prijs inbegrepen. Deze opleiding is vrijgesteld van BTW.


Direct inschrijven
Zorgverlener straalt zelfvertrouwen uit na volgen training persoonlijke effectiviteit

Opleidingsdata 2021

    De leergang Leidinggeven in en op de praktijk wordt in 2021 eenmalig aangeboden. Dit zijn de geplande opleidingsdagen:

  • Startdatum: dinsdag 28 september 2021
  • 2e opleidingsdag: dinsdag 12 oktober 2021
  • 3e opleidingsdag: dinsdag 16 november 2021
  • 4e opleidingsdag: dinsdag 30 november 2021
  • 5e opleidingsdag: dinsdag 14 december 2021

Accreditatie en zelfstudietijd

Accreditatiepunten

Voor het volgen van deze opleiding ontvangt u de volgende accreditatiepunten:

ABAN (Accreditatie Bureau Algemene Nascholing) Medische specialisten en Huisartsen: 30 punten

Zelfstudietijd

Voor deze leergang wordt bij de introductie een praktijkopdracht uitgelegd. Op de laatste dag van de leergang presenteert u deze praktijkopdracht en is er ruimte voor feedback. De praktijkopdracht wordt gezien als huiswerk. Deze praktijkopdracht is zelfstudie en hier bent u gemiddeld 2 tot 4 uur aan kwijt.

Cardioloog Jeroen van Etten | VvAA

Jeroen van Etten

Cardioloog

“In de leergang heb ik veel handvatten gekregen, mede dankzij Mascha als fijne cursusleider. In de rollenspellen hebben de acteurs indruk op mij gemaakt. Zij benaderden de werkelijkheid in houding en gedrag.”

Heeft u een vraag?

Wij staan voor u klaar. U kunt ons bellen op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur of stuur ons een mail.