Inloggen

Ervaringen Jeroen van Etten

Management in de zorg


Jeroen hebben we vier vragen gesteld:


1. Wat heb je geleerd?

Mijn eerste vak is arts, niet manager. Toch ben ik mezelf bewust van de eisen die aan de moderne medisch specialist worden gesteld. Ook ik heb managementkennis nodig. Vooral omdat ik binnenkort in de staf van het MSB hoop te worden opgenomen. Om goed beslagen ten ijs te komen heb ik me voor de leergang aangemeld. Als eindopdracht heb ik een visiedocument voor de vakgroep 2020 geschreven. 

In de leergang heb ik veel handvatten gekregen, mede dankzij Mascha als fijne cursusleider. In de rollenspellen hebben de acteurs indruk op mij gemaakt. Zij benaderden de werkelijkheid in houding en gedrag.  

2. Heb je er al iets mee gedaan?

Vele handvatten heb ik zeker direct kunnen toepassen. Bijvoorbeeld in timemanagement, vergaderen en projectmanagement. Zo heb ik een opzet gemaakt om onze spreekruimtes beter te benutten. Verder kijk ik ook gestructureerder naar vraagstukken door deze op te delen in kleinere onderdelen. Vergaderen doen we nu ook anders, niet meer over alles wat ter tafel komt, maar met een strakkere agenda die ik wekelijks maak.  

3. Heb je verbeterpunten voor ons?

Ik heb de snellere variant gedaan, dus binnen 6 maanden. Sneller geeft veel voordelen. Je ziet elkaar sneller, om de 2 weken in plaats van om de 2 maanden. Dat maakt de chemie in de groep beter. Opgedane kennis verwatert ook niet. Ik ben ook zeer te spreken over de locatie in Utrecht en de communicatie over de leergang. 

Maar goed, verbeterpunten… Ik vind dat er meer aan de weg getimmerd kan worden om de bekendheid van de opleidingen te verbeteren. In Arts en Auto is dat nu beperkt tot één pagina. Gebruik ook meer social media om de verschillende opleidingen beter te promoten. Dit laatste zie ik overigens wel toenemen. 

4. Zou je opleiding aanbevelen?

Dat doe ik zeker. Ik attendeer vele collegae op de leergang, ook andere medisch specialisten. Bij uitstek is de cursus belangrijk voor assistenten in opleiding. Gelukkig wordt in de huidige opleiding tot medisch specialist hier al meer aandacht aan besteed. In mijn opleiding was dat helaas nog niet het geval.

Cardioloog Jeroen van Etten | VvAA
Jeroen van Etten
Cardioloog