Artikel

Stichting ZWiC zet laatste offensief in om zorgmedewerkers te bereiken

20 april 2022
Leestijd 3 min

Een financiële bijdrage voor alle (nabestaanden van) zorgmedewerkers die door hun werk in de coronazorg op de intensive care (IC) zijn opgenomen of zijn overleden. Zodat zij, naast de zorgen en het verdriet, niet ook nog met financiële problemen worden geconfronteerd. Dat is sinds de start van Stichting ZWIC het doel geweest. Zorgmedewerkers die tot de doelgroep behoren, kunnen tot 31 december 2022 een aanvraag indienen.

Een financiële bijdrage voor álle (nabestaanden van) zorgmedewerkers die door hun werk in de coronazorg op de intensive care (IC) zijn opgenomen of zijn overleden. Zodat zij, naast de zorgen en het verdriet, niet ook nog met financiële problemen worden geconfronteerd. Dat is sinds de start van Stichting ZWIC het doel geweest. Zorgmedewerkers die tot de doelgroep behoren, kunnen tot 31 december 2022 een aanvraag indienen.

Ruim twee jaar later heeft ZWiC aan 134 (nabestaanden van) zorgmedewerkers een eenmalige financiële bijdrage kunnen uitkeren. Nu de pandemie in een andere, beter beheersbare fase terecht is gekomen, zet de stichting een laatste offensief in om zorgmedewerkers die tot de doelgroep behoren, te bereiken. Zij kunnen tot 31 december 2022 een aanvraag indienen. Per 30 juni 2023 houdt ZWiC op te bestaan.

Doelgroep

ZWiC richt zich op zorgmedewerkers die in de coronazorg actief zijn of waren met de handen aan het bed en de handen voor het bed: van verpleegkundigen en operatieassistenten, tot schoonmakers en baliemedewerkers. In de afgelopen twee jaar keerde de stichting 20 eenmalige financiële bijdragen van € 50.000 uit aan nabestaanden van zorgmedewerkers die als gevolg van hun werk in de coronazorg zijn overleden en 114 eenmalige bijdragen van € 30.000 aan zorgmedewerkers die op de IC zijn opgenomen.

Andere fase

Terwijl er soms nog aanvragen uit de eerste en tweede COVID-golf binnenkomen, ziet ZWiC dat het aantal aanvragen terugloopt, nu de pandemie in een andere fase terecht is gekomen. Toch is het op basis van de maandelijkse rapportages van het RIVM aannemelijk dat er nog tientallen (nabestaanden van) zorgmedewerkers zijn die mogelijk in aanmerking komen voor een bijdrage, maar de weg naar ZWiC nog niet hebben gevonden.

Wietske Blom-Ham, voorzitter ZWiC: “Onze stichting is opgericht in een heel onzekere tijd, toen de impact van het virus voor iedereen nog onbekend was. ZWiC was een noodverband voor een acuut probleem. De afgelopen twee jaar hebben we de financiële zorgen van vele nabestaanden en zorgmedewerkers kunnen wegnemen. Nu zien we gelukkig dat het aantal zorgmedewerkers dat ten gevolge van COVID op de IC wordt opgenomen of komt te overlijden, enorm afneemt. Hoewel nog dagelijks veel mensen lijden aan de gevolgen van COVID, kennen we het virus beter en kunnen we de gevolgen beter beheersen. Dit alles heeft ons bestuur doen besluiten dat ZWiC ophoudt te bestaan, maar niet zonder dat we alles op alles hebben gezet om elke zorgmedewerker die mogelijk in aanmerking komt, te bereiken.” Tot 31 december 2022 is het nog mogelijk om een aanvraag in te dienen bij ZWiC. Op 30 juni 2023 wordt ZWiC opgeheven.

Offensief: doordringen in de haarvaten van de zorg

Tot 31 december 2022 kunnen zorgmedewerkers (of hun nabestaanden) een aanvraag indienen. Op www.zwic.nl vinden zij een overzicht van de beoordelingscriteria en een toegankelijk aanvraagformulier. Wietske Blom: “We realiseren ons dat een aanvraagprocedure voor sommige zorgmedewerkers een drempel kan zijn. Toch hopen we dat iedereen die in aanmerking denkt te komen, de stap wil zetten. Het aanvraagproces is zo eenvoudig mogelijk ingericht en er is hulp beschikbaar voor mensen die hier toch moeite mee hebben. We streven ernaar elke aanvraag binnen 6 weken af te ronden, zodat mensen zo snel mogelijk duidelijkheid hebben.”

Bijdragen

Sinds de start begin april 2020, ontving de stichting steun in praktische en/of financiële zin van vele individuele donateurs en partijen waaronder het Verbond van Verzekeraars, collectief voor zorgverleners VvAA, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, Aramco, Philips, Robeco, Bristol-Myers Squib en Reckitt Benckiser.

VvAA stond Stichting ZWiC bij de opzet bij met raad en advies, en nu met de verdere ontwikkeling van de stichting. Willem Veerman, voorzitter a.i. van het bestuur van Vereniging VvAA, maakt vanaf de start deel uit van het bestuur van ZWiC.

Meer lezen?

Spandoek waarop staat zorgpersoneel bedankt
15 november 2021
Leestijd 1 min

VvAA verlengt compensatie eigen risico zorgverzekering voor zorgverleners die getroffen zijn door corona

Ledencollectief VvAA compenseert het verplichte eigen risico voor zorgverleners die tijdens hun werk getroffen worden door corona

Wietske Blom Ham
7 september 2021
Leestijd 4 min

ZWiC: alles op alles om álle zorgverleners die in aanmerking komen, te bereiken

Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC): alles op alles om álle zorgverleners die in aanmerking komen, te bereiken.

Gezin van vier zitten gelukkig op de bank.
17 juni 2021
Leestijd 1 min

ZWiC: 82 (nabestaanden) van zorgmedewerkers ontvingen eenmalige financiële bijdrage

Dankzij de steun in praktische en financiële zin van onder meer VvAA, kan de stichting ook de komende jaren haar doelstelling realiseren.

Fysiotherapeut helpt een oudere vrouw bij haar schouderoefening
26 januari 2021
Leestijd 3 min

Stichting Zorg na Werk in Coronazorg breidt doelgroep uit

Ook (familie van) zorgmedewerkers die als gevolg van hun werk corona krijgen en op de IC belanden, komen nu in aanmerking voor de bijdragen.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen