Nieuwsbericht

ZWiC: 82 (nabestaanden) van zorgmedewerkers ontvingen eenmalige financiële bijdrage

  • 17 juni 2021
  • Leestijd 1 min

In het eerste jaar na oprichting heeft Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) aan 82 (nabestaanden van) zorgmedewerkers die als gevolg van hun werk in de coronazorg op de IC terecht zijn gekomen of zijn overleden, een eenmalige bijdrage verstrekt. Dankzij de steun in praktische en financiële zin van onder meer VvAA, kan de stichting ook de komende jaren haar doelstelling realiseren.

Stichting ZWiC, een initiatief van traumachirurg Marijn Houwert en orthopedisch chirurg Sander Muijs, richt zich op (nabestaanden van) zorgmedewerkers die in de coronazorg actief zijn geweest met hun handen aan het bed én voor het bed: van verpleegkundigen en verzorgenden tot schoonmakers en baliemedewerkers. Met een eenmalige aanvullende financiële bijdrage - € 30.000 in geval van IC-opname en € 50.000 in geval van overlijden - wil de stichting voorkomen dat deze zorgmedewerkers, óf hun nabestaanden, naast de zorgen en verdriet door een IC-opname of overlijden, ook nog met financiële problemen worden geconfronteerd.

Van de 82 uitgekeerde bijdragen gingen er 12 naar nabestaanden van zorgmedewerkers die door hun werk in de coronazorg zijn overleden en 70 naar zorgmedewerkers die op de IC terecht zijn gekomen. De aanvragen van nabestaanden en getroffen zorgverleners komen nog wekelijks binnen en hebben soms zelfs nog betrekking op de eerste coronagolf.

Donaties en steun

In het afgelopen jaar ontving ZWiC veel donaties en steun, waaronder van VvAA, dat zowel in praktische als financiële zin bijdroeg om de start van de stichting mogelijk te maken. Het ministerie van VWS verdubbelt de opgehaalde donaties van in totaal € 4,4 miljoen. Daarmee heeft ZWiC voldoende middelen in kas om ook de komende jaren de financiële gevolgen van een intensive care-traject of onverhoopt overlijden voor (nabestaanden van) zorgmedewerkers te verzachten.

Kent u mensen die mogelijk in aanmerking komen voor een eenmalige bijdrage vanuit Stichting ZWiC? Kijk op geefvoorzorgverleners.nl of neem contact op met info@zwic.nl.

Update 2023: het is niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen bij ZWiC. Op 30 juni 2023 wordt ZWiC opgeheven.

Meer lezen?

Zorgmedewerker wist de vloer in een ziekenhuis
20 april 2022
  • 20 april 2022
  • Leestijd 3 min

Stichting ZWiC zet laatste offensief in om zorgmedewerkers te bereiken

Een financiële bijdrage voor alle zorgverleners die door hun werk in de coronazorg op de IC zijn opgenomen of zijn overleden. Dat is het doel van ZWiC.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen