Artikel

Rechtsbijstand: wat is het en wat kost het?

  • 16 augustus 2019
  • Leestijd 1 min

U hebt de term ongetwijfeld vaker voorbij horen komen: rechtsbijstand. Graag vertellen we u wat dit onderwerp inhoudt en wat u ermee kunt. Maar ook welke kosten het met zich meebrengt, vooral als u er niet voor verzekerd bent.

Rechtsbijstand: wat is het?

Een Rechtsbijstandverzekering is een speciale verzekering die hulp biedt wanneer u tegen een juridisch probleem aanloopt. Een rechtsbijstandverzekering kan dekking bieden in verschillende situaties: bijvoorbeeld bij een geschil met de gemeente, de leverancier van telefonie, de buren, een arbeidsgeschil met uw werkgever, een verkeersongeval, een conflict met uw aannemer of schilder of natuurlijk een klacht van een patiënt.

Wat doet een rechtsbijstandverzekeraar?

Uw rechtsbijstandverzekeraar biedt u juridische bijstand in natura. Zij schakelen een interne jurist voor u in die kennis en ervaring heeft van het rechtsgebied waarin u hulp nodig hebt. Of indien nodig gespecialiseerde advocaten en andere deskundigen. Daarnaast vallen de kosten die een gerechtelijke procedure met zich meebrengt onder de dekking van een rechtsbijstandverzekering.

Rechtsbijstandverzekeraars, zoals VvAA, geven dus hulp ‘in natura’. U krijgt geen geld om zelf een advocaat of andere rechtshulpverlener te betalen. Dat doen wij voor u.

Op het moment dat een procedure gevoerd moet worden, volgt de verzekeraar natuurlijk de regels die gelden voor het inschakelen van een externe hulpverlener. Dit is in de meeste gevallen een advocaat. Maar tot die tijd kan een jurist de juridische vraag oplossen of juridische bijstand verlenen. VvAA heeft bijvoorbeeld zo’n 50 juristen en 6 advocaten in huis om u te ondersteunen.

Meest voorkomende rechtsgebieden

Volgens de cijfers van het Verbond van Verzekeraars zijn de zaken waarvoor landelijk het meest frequent rechtsbijstand wordt gevraagd:

  • Hulp bij schadeverhaal in het verkeer (een verkeersongeval waarbij uw auto beschadigd raakt of u letsel oploopt of een geschil met een garage over de aankoop of reparatie van uw auto)
  • Hulp bij een arbeidszaak, een ontslag bijvoorbeeld.

Ook voor VvAA zijn dit belangrijke rechtsgebieden waarbij we onze leden veel en vaak helpen.

Waarom een rechtsbijstandverzekering?

Wanneer u uw juridische hulp zelf moet bekostigen, is de kans groot dat u uiteindelijk duurder uit bent dan wanneer u besluit premie te betalen voor een goede rechtsbijstandverzekering.

Dit heeft met name te maken met het uurtarief van een advocaat, dat behoorlijk hoog ligt. Ter vergelijking: voor het gemiddelde uurtarief van een advocaat, bent u bij VvAA een jaar verzekerd voor rechtsbijstand met een ruime dekking voor allerlei rechtsgebieden!

Let wel op: bij een Beroepsrechtsbijstandverzekering moet u naast uzelf ook uw personeel meeverzekeren en eventueel onderlinge geschillen met uw collega’s. Die premie kan dus per praktijk of samenwerkingsverband verschillen.

Meer informatie

Wilt u verzekerd zijn van juridische hulp in uw privésituatie ? Bekijk de VvAA Rechtsbijstandverzekering particulier. 

Naar de rechtsbijstandverzekering

Meer lezen?

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering GGZ - GGZ-professional op bank in gesprek met cliënt.
27 september 2023
  • 27 september 2023
  • Leestijd 1 min

Goed verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid? De ervaring van een zzp’er

vraag goed bij je opdrachtgever na of en hoe je verzekerd bent en bespreek je volledige situatie met je verzekeraar.