Artikel

Waarom heeft een rechtsbijstandverzekering een wachttijd?

 • 5 september 2019
 • Leestijd 2 min

Veel verzekeringsmaatschappijen hanteren een wachttijd voor de rechtsbijstandverzekering. Zo ook VvAA. En dat betekent dat er geen dekking is voor geschillen die ontstaan tijdens die wachttijd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Geen rechtsbijstand voor spelende conflicten

We hanteren een wachttijd omdat we geen rechtsbijstand willen bieden voor zaken waar al een juridisch conflict gaande is of er aan zit te komen. Als voorbeeld: er speelt al een arbeidsconflict, dan weet u zeker dat u rechtsbijstand nodig hebt. Dan had u al een verzekering moeten hebben omdat verzekeren over ‘onzekere voorvallen’ gaat.

Verzekering zonder wachttijd bestaat eigenlijk niet

Er zijn verzekeraars die zeggen géén wachttijd te hebben. Die hebben echter ook in de voorwaarden staan dat al lopende geschillen niet onder de dekking vallen. Dat komt dus op hetzelfde neer, alleen verwacht u dan misschien direct hulp voor een reeds lopend geschil en komt u van een koude kermis thuis.

De standaard wachttijd is drie maanden. Bij de dekking ‘onderlinge geschillen’ in de beroepsrechtsbijstandverzekering is die langer, namelijk zes of twaalf maanden.

Dekkingstoets

Uiteraard toetsen wij bij elke melding op uw rechtsbijstandverzekering of deze gedekt is op de door u gesloten verzekering. Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan krijgt u van ons toch altijd een juridisch advies om u verder op weg te helpen.

In een aantal gevallen geldt er geen wachttijd

 • Een patiënt dient een klacht tegen u in over een behandeling die u hebt uitgevoerd na het sluiten van uw rechtsbijstand verzekering en u hebt direct juridische hulp nodig. Die geven we dan, ook al zit u nog in uw wachttijd. Simpelweg omdat u niet kon voorzien dat die klacht zou komen.
 • Een auto-ongeluk waarbij u juridische hulp nodig hebt om uw schade te verhalen. Ook dit kunt u niet voorzien, waardoor we direct juridische hulp bieden.
 • Wanneer u uw Rechtsbijstandverzekering van bijvoorbeeld DAS of ARAG oversluit naar VvAA, hebt u ook geen wachttijd voor die dekking.
 • Wanneer u een overeenkomst sluit na het sluiten van uw Rechtsbijstandverzekering en u een geschil krijgt dat daaruit voortvloeit.

Meer informatie

Wilt u verzekerd zijn van juridische hulp? Bekijk de VvAA Rechtsbijstandverzekering particulier.

Naar de verzekering

Meer lezen?

Zorgondernemer zit in haar praktijkruimte achter de computer om haar arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers te regelen.
5 maart 2024
 • 5 maart 2024
 • Leestijd 1 min

De meerwaarde van uw jaarlijkse financiële check-up

Het jaarlijkse onderhoudsgesprek is een vast contactmoment met uw persoonlijk financieel adviseur. Samen neemt u uw inkomens-, gezins- en werksituatie door.

Groep studenten op wintersport
7 februari 2024
 • 7 februari 2024
 • Leestijd 2 min

Onze tips voor een ontspannen wintersport

De voorjaarsvakantie komt er nu snel aan en met onze tips bent u helemaal klaar voor een ontspannen wintersport.

Chirurgen voeren een operatie uit.
6 februari 2024
 • 6 februari 2024
 • Leestijd 4 min

Medische aan­sprakelijk­­heid en werken in of buiten een ziekenhuis

Als medisch specialist of medicus bent u verzekerd via de centrale beroepsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) van het ziekenhuis of van de zorginstelling.

Jonge dame met rood haar checkt haar zorgapp
18 oktober 2023
 • 18 oktober 2023
 • Leestijd 1 min

Verbeterde MijnVvAAZorgverzekering

Gebruikt u MijnVvAAZorgverzekering al? Dan heeft u misschien gemerkt dat we de meestgebruikte mogelijkheden in een nieuw jasje hebben gestoken.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen