Nieuwsbericht

Uw woning weer meer waard? Zet dit in voor een lagere hypotheekrente

  • 1 mei 2023
  • Leestijd 1 min

Heeft u de nieuwe WOZ-waarde van uw woning ontvangen? Dan is de kans groot dat die verder gestegen is en u (weer) meer belasting betaalt. Maar wist u dat u de hogere waarde van uw woning misschien kunt inzetten voor een verlaging van uw hypotheekrente? Zo werkt het.

Stel checkt de waarde van hun woning, mogelijk met als doel om de hypotheekrente te verlagen.

Renteopslag op uw hypotheek

Veel hypotheekverstrekkers passen een zogeheten renteopslag toe. Ze kijken daarvoor naar de hypotheekschuld als percentage van de waarde van de woning. Is uw hypotheek 100% van de waarde van uw woning? Dan is de renteopslag – en dus het totale rentepercentage – hoger dan wanneer uw schuld bijvoorbeeld 80% van de woningwaarde is.

Hogere woningwaarde, lagere opslag aanvragen

De waardestijging van uw huis biedt mogelijkheden voor een lagere hypotheekrente. Door de hogere waarde, daalt het percentage van de schuld die u heeft en kan de renteopslag ook dalen. U kunt zelf de verlaging van uw renteopslag aanvragen. De meeste geldverstrekkers passen een lagere renteopslag zonder kosten toe, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het is belangrijk om dit goed na te vragen.

WOZ-waarde of taxatierapport

Als u een aanvraag doet voor de verlaging van uw renteopslag, kunt u daarvoor soms de WOZ-waarde gebruiken die u van uw gemeente krijgt. Sommige geldverstrekkers accepteren ook de ‘statistische’ taxatie van Calcasa. Vraagt uw hypotheekverstrekker om een officieel taxatierapport voor de waarde van uw woning? Bekijk dan of de kosten van zo’n rapport opwegen tegen de lagere rentelasten.

Eventueel extra aflossen

Wilt u weten wat uw renteopslag is en of er mogelijkheden zijn nog verder om deze te verlagen? Bijvoorbeeld door eventueel extra af te lossen? Bespreek dan met uw hypotheekadviseur wat in uw geval het beste is.

Meer informatie

  • Zonnepanelen op het dak? Tot 2025 wordt uw opbrengst nog voor 100% verrekend. Lees meer over deze salderingsregeling.
  • Voor 2023 én 2024 verwacht De Nederlandsche Bank een inflatie van 5%. Vooral energie- en voedselprijzen blijven hoog. Lees wat u kunt doen om uw financiële gevolgen te beperken.

Vragen?

Wij helpen graag. Bel voor vragen of advies met onze hypotheekadviseurs. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur. 

Hypotheekadvies
030 247 40 25
Bel ons

Meer lezen?

Adviseur VvAA helpt met financiële jaarverantwoording Wmg
Financieel??
Financieel
24 mei 2023
  • 24 mei 2023
  • Leestijd 3 min

Jaarverantwoording zorg vanuit de Wtza: 3 vragen aan VvAA

Moet u als zorgaanbieder financiële jaarcijfers openbaar maken? De Wtza regelt de jaarverantwoording Wmg voor transparante besteding van publieke middelen |VvAA