Uw woning weer meer waard? Zet dit in voor een lagere hypotheekrente
Heeft u de nieuwe WOZ-waarde van uw woning ontvangen? Dan is de kans groot dat die verder gestegen is en u (weer) meer belasting betaalt. Maar wist u dat u de hogere waarde van uw woning misschien kunt inzetten voor een verlaging van uw hypotheekrente? Zo werkt het.
Renteopslag op uw hypotheek
Veel hypotheekverstrekkers passen een zogeheten renteopslag toe. Ze kijken daarvoor naar de hypotheekschuld als percentage van de waarde van de woning. Is uw hypotheek 100% van de waarde van uw woning? Dan is de renteopslag – en dus het totale rentepercentage – hoger dan wanneer uw schuld bijvoorbeeld 80% van de woningwaarde is.
Hogere woningwaarde, lagere opslag aanvragen
De waardestijging van uw huis biedt mogelijkheden voor een lagere hypotheekrente. Door de hogere waarde, daalt het percentage van de schuld die u heeft en kan de renteopslag ook dalen. U kunt zelf de verlaging van uw renteopslag aanvragen. De meeste geldverstrekkers passen een lagere renteopslag zonder kosten toe, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het is belangrijk om dit goed na te vragen.
WOZ-waarde of taxatierapport
Als u een aanvraag doet voor de verlaging van uw renteopslag, kunt u daarvoor soms de WOZ-waarde gebruiken die u van uw gemeente krijgt. Sommige geldverstrekkers accepteren ook de ‘statistische’ taxatie van Calcasa. Vraagt uw hypotheekverstrekker om een officieel taxatierapport voor de waarde van uw woning? Bekijk dan of de kosten van zo’n rapport opwegen tegen de lagere rentelasten.
Eventueel extra aflossen
Wilt u weten wat uw renteopslag is en of er mogelijkheden zijn nog verder om deze te verlagen? Bijvoorbeeld door eventueel extra af te lossen? Bespreek dan met uw hypotheekadviseur wat in uw geval het beste is.
Vragen?
Wij helpen graag. Bel voor vragen of advies met onze hypotheekadviseurs. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.
- Hypotheekadvies
- 030 247 40 25
Meer lezen?
Scheiden? Vermijd deze financiële valkuilen
Een scheiding is niet alleen emotioneel maar ook praktisch en financieel complex. Goede begeleiding is dan ook heel belangrijk.
Het nieuwe nabestaandenpensioen: meer duidelijkheid en zekerheid
Alle pensioenfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 een regeling volgens de nieuwe pensioenwet hebben ingevoerd.
Goodwill bij overname: transparantie voorkomt stress
De waarde van praktijken verschilt sterk door factoren zoals praktijkomvang, de vorm van praktijkvoering en de samenstelling van het patiëntenbestand.
Het hypotheekgesprek: zet deze stappen op weg naar een eigen huis
Bent u op zoek naar een huis? Dan wilt u natuurlijk precies weten wat uw financiële speelruimte is. Daarvoor is het hypotheekgesprek.