Persbericht

Update Stichting Zorg na Werk in Coronazorg

  • 16 april 2020
  • Leestijd 1 min

Begin april 2020 werd het initiatief van Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) gelanceerd: een steunfonds voor (familieleden van) zorgverleners zoals IC-verpleegkundigen in het ziekenhuis, ambulancepersoneel maar ook verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen, die als gevolg van werken in de frontlinie van de coronazorg, zélf arbeidsongeschikt worden of komen te overlijden.

Steunfonds in relatie tot reguliere regelingen

In de praktijk komen grote groepen zorgverleners, óf hun familie, ondanks de nodige regelingen en voorzieningen, toch financieel in de problemen op het moment dat zij arbeidsongeschikt raken of zelfs komen te overlijden als gevolg van corona. Zo laat – bijvoorbeeld- de kwaliteit van het nabestaandenpensioen van zorgverleners die een tijd uit de running zijn geweest, vaak te wensen over. Met het fonds willen de initiatiefnemers zorgen dat deze zorgverleners, waar heel Nederland eerder voor applaudisseerde, óók financieel worden gesteund, móchten zij worden getroffen.

Steun bij opzet

VvAA heeft de initiatiefnemers en tevens VvAA-leden, Marijn Houwert (UMCU) en Sander Muijs (UMCU), in woord en daad ondersteund bij de opzet van de stichting: met een financiële bijdrage en met raad en advies. Bestuursleden van Vereniging VvAA Willem Veerman en Gerlach Cerfontaine zitten respectievelijk in het bestuur van ZWiC en de Raad van Advies. Inmiddels hebben ook vele andere bedrijven en organisaties belangeloos hulp en ondersteuning geboden.

Verschillende nieuwe ontwikkelingen

Sinds de lancering vorige week, volgen de ontwikkelingen rond het fonds elkaar in hoog tempo op. Zo heeft het fonds mogen rekenen op de nodige media-aandacht, van onder meer Nieuwsuur, Hart van Nederland en RTL Nieuws. Achter de schermen worden volop gesprekken gevoerd met partijen in het veld en met de politiek over mogelijke ondersteuning en bijdragen. Vanmiddag is er een Kamerdebat waarin minister de Jonge tevens ingaat op een mogelijke bijdrage aan het fonds. Morgen gaat, wederom met belangeloze steun van vele partijen, een landelijke TV-campagne van start: geefvoorzorgverleners.nl.

Update 2023: Het is niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen. Op 30 juni 2023 wordt ZWiC opgeheven.

Meer lezen?

Zorgmedewerker wist de vloer in een ziekenhuis
20 april 2022
  • 20 april 2022
  • Leestijd 3 min

Stichting ZWiC zet laatste offensief in om zorgmedewerkers te bereiken

Een financiële bijdrage voor alle zorgverleners die door hun werk in de coronazorg op de IC zijn opgenomen of zijn overleden. Dat is het doel van ZWiC.

Spandoek waarop staat zorgpersoneel bedankt
15 november 2021
  • 15 november 2021
  • Leestijd 1 min

VvAA verlengt compensatie eigen risico zorgverzekering voor zorgverleners die getroffen zijn door corona

Ledencollectief VvAA compenseert het verplichte eigen risico voor zorgverleners die tijdens hun werk getroffen worden door corona

Wietske Blom Ham
7 september 2021
  • 7 september 2021
  • Leestijd 4 min

ZWiC: alles op alles om álle zorgverleners die in aanmerking komen, te bereiken

Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC): alles op alles om álle zorgverleners die in aanmerking komen, te bereiken.

Gezin van vier zitten gelukkig op de bank.
17 juni 2021
  • 17 juni 2021
  • Leestijd 1 min

ZWiC: 82 (nabestaanden) van zorgmedewerkers ontvingen eenmalige financiële bijdrage

Dankzij de steun in praktische en financiële zin van onder meer VvAA, kan de stichting ook de komende jaren haar doelstelling realiseren.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen