Nieuwsbericht

Terugblik FPAN 2022: 'Perspectief voor beroepsgroep in zwaar weer'

1 december 2022
Leestijd 4 min

Op zaterdag 26 november organiseerden VvAA en MedischOndernemen het congres Fysiopraktijk Anno Nu. Praktijkhouders en -managers uit de beroepsgroep gingen aan de slag met vraagstukken rond wet- en regelgeving, personeel, financiën, dienstverlening, klantgerichtheid en meer. Wat kwam aan bod?

Guido van Woerkom spreekt op FPAN 2022- foto Martin Hols (The Arrows)

Guido van Woerkom spreekt op FPAN 2022 - foto: Martin Hols (The Arrows)

De terugkeer van fysiotherapie naar de basisverzekering: dat was het kernthema van de openingslezing van Guido van Woerkom. De voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) schetste in zijn lezing 'Ons werkveld van vandaag en morgen' een positief toekomstperspectief voor de praktijkhoudende fysiotherapeuten die op zaterdag 26 november naar Utrecht waren afgereisd om deel te nemen aan editie 2022 van Fysiopraktijk Anno Nu (FPAN).

Met zijn 'blik op morgen' opende Van Woerkom FPAN 2022, hét congres voor praktijkhouders en -managers waar actuele ontwikkelingen rondom praktijkvoering aan bod komen. Het evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd door VvAA en MedischOndernemen kon nu weer live plaatsvinden in ’t Hart, het hoofdkantoor van VvAA.

Tientallen praktijkhouders (nagenoeg alle aangemelde deelnemers meldden zich even na 9.00 uur) gingen op deze dag aan de slag met vraagstukken rond wet- en regelgeving, personeel, financiën, dienstverlening, klantgerichtheid en meer. Ondanks de onzekere tijden voor deze beroepsgroep was er sprake van veel humor en verbinding. Zo trapte de dagvoorzitter, de Vlaamse hoogleraar Chantal Verspaille, het congres zelfs op cabareteske wijze af met het inroepen van de hulp van de goden om de fysiotherapie te verlossen van de huidige misère.

Het programma was vol én afwisselend, in thema en vorm. Behalve Guido van Woerkom verzorgde ook 'innovatief denker' Rico Bakker een plenaire lezing. In zijn beeldende verhaal 'De kracht van een slecht idee' benadrukte Rico op humoristische wijze het belang van het treden buiten de geijkte denkpaden.

Deelnemer FPAN 2022
Zo’n bijeenkomst zouden we meerdere keren per jaar moeten doen binnen onze beroepsgroep!

Tijdens de diverse parallelsessies werd dieper ingegaan op de diverse aspecten van het ondernemerschap. Zo verzorgden de adviseurs van VvAA sessies over Verzuim en Personeelsmarketing, de door de bezoekers best beoordeelde parallelsessies. Maar ook over de Wtza, waarbij onder de deelnemers een levendige discussie ontstond over de nut en noodzaak van deze nieuwe wet. De sessie Onderscheidend ondernemen, door de Hogeschool Utrecht was het drukst bezocht en in de sessie Alternatieve verdienmodellen werden deelnemers uitgedaagd om de eerste stappen naar andere manieren van waarde toevoegen en omzet genereren uit te werken.

In de pauze was er naast het nuttigen van een smakelijke lunch volop gelegenheid om te netwerken met vakgenoten. De aanwezige sponsoren, waaronder SpotOnMedics, Avans+ en Het Gezonde Net voorzagen alle geïnteresseerden van informatie en materiaal om thuis nog eens door te nemen.  

Het programma bood naast plenaire lezingen en themasessies ook de mogelijkheid voor een-op-een speedconsults. Deelnemers maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om in een persoonlijk vraagstuk gratis advies in te winnen. De adviseurs van VvAA gingen gesprekken aan over arbeidsvoorwaarden, variabele beloning en ondernemersadvies. Er was zo veel animo voor deze speedconsults dat er tijdens de pauze extra gesprekken werden ingepland.

Deelnemer FPAN 2022, over de een-op-een speedconsults
Volledig maatwerk, maakt het zo concreet, al is het maar 15 minuten

Ter afsluiting van het inhoudelijke programma vatte de dagvoorzitter, uitgerust met ukelele op komische maar ook treffende wijze in liedvorm samen wat er op deze dag allemaal werd gedeeld en verkend.

De aanwezigen namen vervolgens hun lach mee de borrel in waar zij napraatten onder het genot van een hapje en drankje. Gelukkige winnaar van de bingo was Rob Janssen van Fysiotherapie Daelenbroeck: hij mocht na afloop een tegoed van € 300 meenemen voor een teamuitje met zijn praktijkmedewerkers (deze hoofdprijs werd aangeboden door organisatoren Medisch Ondernemen en VvAA).

Na een volle dag vol inspiratie, ontmoetingen en opgedane kennis, keerde iedereen voldaan huiswaarts. De aangereikte praktisch toepasbare handvatten en tips bieden direct mogelijkheden om binnen de praktijk mee aan de slag te gaan.

We kunnen terugkijken op een geslaagde editie van FPAN en dat zien we ook terug in de vele positieve reacties die we mochten ontvangen van deelnemers, sponsors, sprekers en adviseurs. Het rapportcijfer 8 voor Fysiopraktijk Anno Nu 2022 toont aan dat dit congres zeker tegemoetkomt aan de verwachtingen, vragen en dilemma's die leven onder de beroepsgroep.

Wij kijken uit naar de editie van 2023! Zien we u dan?

Volg VvAA op LinkedIn of meld u aan voor de nieuwsbrief.


Erik van Dam, sr. consultant Kennis- en stakeholdermanagement VvAA

Foto: Martin Hols (The Arrows)

Meer informatie

Lees meer over het programma en de sprekers op de congreswebsite

Meer lezen?

Wtza aanmelden - arts registreert medicijnen
30 november 2023
Leestijd 1 min

Overgangsrecht Wtza loopt af

Het overgangsrecht van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) loopt af, dus vergeet niet om uw zaken op tijd in orde te maken.

Man en vrouw doen administratie in praktijk
18 oktober 2023
Leestijd 2 min

Nieuwe zzp-wet geen abc’tje

Het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ is onlangs bekendgemaakt. Wat houdt het in en wat zijn de pijnpunten?

Huisarts besteedt tijd aan financiën, praktijkorganisatie en arbeidsovereenkomsten.
6 juli 2023
Leestijd 4 min

De harde kant van praktijkvoering: voor betere huisartsenzorg

Een succesvolle praktijk vraagt organisatie. Zorg voor inzicht en handvatten qua praktijkorganisatie, financiën, juridische aspecten en arbeidsovereenkomsten.

Huisarts werkt in prettige omgeving met een optimale teamdynamiek.
23 juni 2023
Leestijd 3 min

Aandacht voor de zachte kant: de sleutel tot een vitale praktijk

In de huisartsenzorg is vitaliteit van patiënten het doel. Daarvoor is een gezonde praktijk noodzakelijk, ook op het gebied van teamdynamiek en communicatie.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen