Nieuwsbericht

Stijging AOV-premies

  • 30 september 2020
  • Leestijd 2 min

De rentestand daalt al jaren en steeds meer mensen raken (langer) arbeidsongeschikt. Het zijn twee belangrijke redenen voor arbeidsongeschiktheidsverzekeraars om de premies dit jaar te verhogen of de korting voor collectiviteiten te verlagen.

Als tussenpersoon voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zien wij dat de verhogingen gemiddeld tussen de 5% en 10% liggen. We verwachten dat het merendeel van de verzekeraars een premieverhoging doorvoert. Dit is natuurlijk een vervelende boodschap, vooral in deze tijd. Daarom nemen we u nu al mee in de ontwikkelingen die verzekeringsmaatschappijen zien.

Waarom verhogen veel verzekeraars de premie?

Al jaren worden verzekeraars geconfronteerd met een dalende rente. De laatste paar jaar daalt deze rente zelfs fors. Dit ziet u aan de lagere rente op uw spaargeld of een lagere hypotheekrente. Verzekeringsmaatschappijen hebben last van deze lage rente, doordat ze nu meer geld opzij moeten zetten om uitkeringen voor langere perioden van arbeidsongeschiktheid te betalen.

Daarnaast zien verzekeraars maatschappelijke trends die impact hebben op werkenden in Nederland: Het aantal werkenden met psychische klachten neemt toe Het aantal arbeidsongeschikten neemt de laatste jaren toe Uitvallers zijn voor een langere tijd arbeidsongeschikt

Wij herkennen deze trends ook binnen de zorg, maar betreuren het dat verzekeraars zich genoodzaakt zien om de maatregelen te nemen. Een positieve ontwikkeling die we wel zien is dat bij verzekeraars de aandacht voor preventie en re-integratie toeneemt.

Wat betekent dit voor u?

Wanneer ook u te maken krijgt met een hogere premie, ontvangt u hier van uw verzekeraar een brief over.

VvAA kijkt bij het aangaan van een arbeidsongeschiktheidsverzekering altijd samen met haar leden naar een aanbod dat past bij de situatie. We houden rekening met acceptatievoorwaarden, de productvoorwaarden en de hoogte van de premie. Wanneer veel verzekeraars de premie aanpassen, geldt voor de meeste leden dat hun huidige aanbieder ook nog passend is in de nieuwe situatie.

Overstappen naar andere verzekeraar

Wij hebben zelf contact opgenomen met leden voor wie wij verwachten dat de impact het grootst gaat zijn. Het kan zijn dat u geen of een beperkte premieverhoging krijgt van uw verzekeraar, maar toch graag samen met ons wilt kijken naar een alternatief. Neemt u dan contact met ons op. Wij bespreken in dat geval graag de mogelijkheden met u.

Gezondheidsverklaring

Wanneer u wilt overstappen naar een andere partij, wil de nieuwe verzekeringsmaatschappij weten hoe uw gezondheidstoestand is. Wanneer uw gezondheid op dit moment niet goed (genoeg) is, is de kans groot dat een nieuwe verzekeraar extra voorwaarden stelt of u niet accepteert. In dat geval is overstappen misschien niet verstandig.

Wat doet VvAA aan deze ontwikkelingen?

Aan een lage rekenrente kunnen we helaas niks doen. Wel maakt VvAA zich sinds jaar en dag hard voor het verlagen van de werkdruk voor zorgverleners. Daarnaast kiezen we verzekeringspartners uit die de zorgmarkt kennen en veel expertise hebben op het gebied van preventie en re-integratie. Ook stemmen we onze producten en diensten continu af op de ontwikkelingen in de zorg.

Meer informatie

Wilt u meer weten over arbeidsongeschiktheid? Vraag een adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen

Over de auteur

Lucas Aarts

Productmanager

Lucas werkt sinds 2020 bij VvAA. Als productmanager is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van diensten en producten voor Persoonlijke Financiele Dienstverlening en Zorg. Hiervoor onderhoudt hij de contacten met onder andere verzekeraars, zodat VvAA oplossingen kan bieden die passen bij de belangen en wensen van haar leden.

Meer lezen?

Twee mannen kijken bedenkelijk en zijn bezig met laptopVerzekeren
Verzekeren
20 april 2022
  • 20 april 2022
  • Leestijd 3 min

Help, ik ben gehackt

Hoe voorkomt u cyberrisico’s? Hoe helpt een cyberverzekering bij een aanval door ransomware, virus, DDos-aanval of systeeminbraak? Lees het in dit artikel.