Artikel

Pensioen van huisartsen: wat is er anders sinds 2022?

4 januari 2023
Leestijd 2 min

Pensioen: gelukkig duurt het nog een tijdje, maar dat betekent niet dat je er niet mee bezig hoeft te zijn. Sterker nog, je kunt waarschijnlijk zelfs eerder met pensioen als je je er nu al mee bezig houdt. Lees snel verder om erachter te komen hoe dat zit. Want vaak voelt pensioen als iets ingewikkelds en is de drempel om hiermee aan de slag te gaan hoog. Daarom helpen we je graag op weg!

Wat is er veranderd voor jou?

De veranderingen in de pensioenregeling hebben ook invloed op jou als jonge huisarts. Sinds 1 januari 2022 maakt je huidige pensioenfonds (SPH) geen afspraken meer over de hoogte van je toekomstige pensioen, maar juist over de hoogte van de premie die je komende jaren betaalt. Dit voel je dus ook direct in je portemonnee. De vaak hogere premie die je vanaf 2022 per maand betaalt, vormt je opgebouwde kapitaal. Dit is ‘jouw potje geld’ en dat geld wordt door de SPH voor je belegd. Dit kapitaal krijg je vanaf pensioenleeftijd, of eerder als je dat wenst, voor de rest van je leven uitgekeerd in termijnen als jaarlijks inkomen.

Waar je met de eerdere regeling al vanaf 60 jaar met pensioen mocht, mag dit met de nieuwe regeling pas vanaf 63 jaar. Maar schrik niet, je bent nog jong en regelingen zullen door de jaren heen ook weer veranderen. Dit kan gunstig voor je zijn óf niet. Juist daarom is het extra belangrijk om in te blijven spelen op de veranderingen én de gevolgen ervan te begrijpen.

En hoe zit dat met je partner en/of kinderen?

Niet leuk om over na te denken, wel belangrijk: wat regel je bij overlijden? Want mocht je voor je pensioendatum komen te overlijden dan heeft dit ook invloed op het nabestaandenpensioen voor je partner en kinderen. In principe is het zo dat het pensioen dat je voor je overlijden hebt opgebouwd in stand blijft. Alleen als je bijvoorbeeld geen huisarts meer bent en dus niet meer deelneemt aan het pensioenfonds, is er geen pensioen voor je partner meer verzekerd bij het SPH.

Wat kun je alvast doen?

Alles valt of staat met een goede planning. Want een goede planning zorgt voor een stevige basis, zodat je je niet druk hoeft te maken als het financieel even tegenzit. Heb je bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kan het lonen om deze regelmatig te herzien en tijdig aan te passen. Hiermee valt namelijk veel geld te besparen, wat je bijvoorbeeld weer in je pensioen kunt stoppen.

Hoe nu verder?

Misschien begint het je toch een beetje te duizelen. Pensioen is immers geen luchtig onderwerp. Wel is het belangrijk én verstandig om je hier vast in te verdiepen. Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen. Wil je weten wat de nieuwe pensioenregeling voor jou kan betekenen en heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Jouw pensioen goed geregeld

Op al je vragen omtrent pensioen hebben wij een antwoord. En dat niet alleen: onze adviseurs dragen ook direct concrete oplossingen aan om jou te helpen. Benieuwd hoe we dat doen?

Bekijk Persoonlijke Financiële Adviesservice

Meer lezen?

Renseigneringsverplichting en de Belastingdienst.
20 december 2023
Leestijd 3 min

Verplichte opgave van uitbetaalde bedragen aan derden in 2023

De Belastingdienst verplicht organisaties die met zzp’ers werken een opgave te doen van de uitbetaalde bedragen aan derden (UBD). Wat betekent dat voor u?

Jonge vrouw checkt de fiscale eindejaarstips voor 2022 op haar computer.
6 november 2023
Leestijd 7 min

Fiscale eindejaarstips 2023

Van welk fiscaal voordeel kunt u dit jaar nog profiteren? Of loont het om tot 2024 te wachten? Bekijk nu de 15 tips van fiscaal specialist Ferdy de Wijs.

Koffertje met de Miljoenennota op Prinsjesdag 2022
21 september 2023
Leestijd 5 min

Prinsjesdag 2023: dit zijn de fiscale maatregelen

Wat merkt u in 2024 van het belastingplan dat op Prinsjesdag is bekendgemaakt? VvAA-fiscalist Ferdy de Wijs legt het uit.

Persoonlijk Financieel Advies - Een vrouw en een man praten achter hun laptop
21 augustus 2023
Leestijd 2 min

Pensioenwet: ruime fiscale aftrek voor eigen oude­dags­voor­ziening zelf­standigen

Na jarenlang overleg tussen politiek en sociale partners is op 1 juli 2023 de nieuwe pensioenwet ingegaan. De belangrijkste wijzigingen lichten we graag toe.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen