Artikel

Informatie en toestemming voor behandeling

25 februari 2022
Leestijd 1 min

Voordat u een patiënt gaat behandelen, heeft u daar vanuit de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (Wgbo) toestemming voor nodig. U bent ook verplicht uw patiënt duidelijk te informeren over het verloop van de behandeling en het eventuele risico op complicaties.

Voor het aangaan van een behandelovereenkomst heeft u toestemming van de patiënt nodig. Dat geldt ook voor alle geneeskundige handelingen. Bij minderjarige of wilsonbekwame patiënten is soms toestemming van de vertegenwoordiger nodig. Op basis van uw informatie neemt de patiënt een beslissing (informed consent). Ook kan hij zijn toestemming altijd weer intrekken.

Toestemming vragen

Toestemming van de patiënt vindt bij kleine of noodzakelijke ingrepen vaak stilzwijgend plaats. Bij een ingrijpende behandeling moet de patiënt expliciet instemmen met de behandeling. Deze toestemming legt u op verzoek van de patiënt in het dossier vast. Wordt de gezondheid beoordeeld buiten een behandelrelatie, zoals bij een keuring? Dan heeft de patiënt soms het recht als eerste de uitslag of het rapport te ontvangen en te bepalen of deze wordt gedeeld met een derde, zoals een verzekeringsmaatschappij.

Informeren van de patiënt

Op basis van uw informatie neemt de patiënt een beslissing (informed consent) om de behandeling wel of niet uit te laten voeren. U informeert de patiënt op een begrijpelijke en zo volledig mogelijke wijze over de behandeling. Daarbij vermeldt u de aard en het doel van de behandeling, net als de diagnose en prognose voor de patiënt, de eventuele risico’s en de alternatieven.

Meer informatie

Vragen?

Neem voor meer informatie over de Wgbo contact met ons op. Wij helpen u graag. De Juridische servicedesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 en 17:30 uur.

Juridische servicedesk
030 247 49 99
Bel ons

Meer lezen?

The Mental Move
5 maart 2024
Leestijd 3 min

Nieuwe pensioenwet: dit gaat er de komende tijd gebeuren

Alle pensioenfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 een nieuwe regeling hebben ingevoerd. Wat daarvoor nog moet gebeuren lees je in ons artikel.

tandartsen met elkaar in gesprek aan de balie
28 februari 2024
Leestijd 4 min

Minister Van Gennip ondanks kritiek door met nieuwe zzp-wet

Demissionair SZW-minister Van Gennip maakte op 6 oktober 2023 het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) bekend.

Patiënten wachten in de wachtkamer van een huisartsenpraktijk op de afspraak met de huisarts.
9 februari 2024
Leestijd 2 min

Regionale samen­werking in de eerste­lijnszorg: een nieuw tijdperk

Ik stel me voor dat het het jaar 2035 is. Een tijd waarin mensen zich gezonder en vitaler voelen dan ooit tevoren. Hoe? Lees mijn blog.

Omgevingswet 2024: wat u moet weten
9 februari 2024
Leestijd 3 min

Omgevings­wet 2024: wat u moet weten

Naast het stroomlijnen van procedures en het versnellen van beslissingen, introduceert de Omgevingswet een digitaal stelsel (DSO).

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen