Blog

Hoe voorkomt u geschillen over meerwerk met uw aannemer?

  • 2 december 2020
  • Leestijd 1 min

In Nederland wordt veel gebouwd en verbouwd. Het kan zijn dat u ook op het punt staat om een pand te laten bouwen of verbouwen. In veel gevallen zal dat gewoon goed gaan en loopt u niet tegen onverwacht hoge kosten aan. Maar wat doet u als uw aannemer u uit het niets een rekening voor meerwerk stuurt? Wij geven u graag 3 handige tips met als doel om (vervelend) juridisch getouwtrek met uw aannemer te voorkomen.

1. Maak vooraf goede afspraken

Een gemaakte planning kan nog zo goed zijn, een verbouwing kan altijd onverwachte wijzigingen met zich meebrengen. Dit kan zijn omdat dit door omstandigheden noodzakelijk blijkt te zijn of omdat u dit simpelweg wenst. Dat vormt geen probleem als u vooraf goede afspraken hebt gemaakt over hoe hiermee om te gaan. Met duidelijke kaders voorkomt u dat er later onduidelijkheid kan ontstaan. Ga voor de start van een verbouwing altijd met uw aannemer rond de tafel zitten. Gebruik dat moment om de planning, kosten en eventuele onverwachte voorzieningen, waaronder meerwerk, te bespreken.

2. Houd het bouwproces altijd goed in de gaten

Zorg er als opdrachtgever voor dat u overzicht houdt over alle werkzaamheden. Zo komt u niet voor verassingen te staan. Daarnaast heeft de aannemer een waarschuwingsplicht: u tijdig informeren over een eventuele onvoorziene prijsverhoging door meerwerk (zie artikel 7:755 van het Burgerlijk Wetboek). Goede communicatie tussen u en uw aannemer is dus van cruciaal belang.

3. Zet afspraak over veranderingen altijd zwart-op-wit

De praktijk leert dat kosten van meerwerk vaak mondeling, dus niet op papier, worden afgesproken. Dat maakt de bewijslast achteraf een lastige zaak en geeft voeding aan vervelende discussies tussen u en de aannemer. Dan is het (in het algemeen) aan de aannemer om het gewenste meerwerk van u als opdrachtgever aantoonbaar te maken. Ook is het zijn taak om te bewijzen dat hij heeft voldaan aan de waarschuwingsplicht voor de prijsverhoging.

Over de auteur

Mohammed Arraiss

Jurist

mohammed.arraiss@vvaa.nl

Expertises

  • Bouwrecht
  • Algemeen verbintenissenrecht

''Eerlijk advies en uw belang voorop''

Meer lezen?

Man en vrouw op bank bekijken op laptop of ze met studieschuld een hypotheek kunnen krijgen.
18 augustus 2023
  • 18 augustus 2023
  • Leestijd 5 min

Je eerste huis kopen als starter: hier let je op

Yes! Je bent erover uit: je gaat je eerste huis kopen. Maar waar let je precies op? Met onze tips hang jij straks de slingers op in je nieuwe woning.