Het nieuwe zzp-regime: waar staan we nu?
Hoe staat het er nu voor met alle onderdelen van het nieuwe zzp-regime? En: hoe verhoudt zich dat tot de bestaande zzp-modelovereenkomsten? VvAA-adviseur Erik van Dam geeft in het magazine FysioPraxis een update.
Na het afschaffen van de VAR in 2016 werkte de opvolger daarvan, de huidige Wet DBA, met modelovereenkomsten. In het regeerakkoord van 2017 werd alweer een nieuw zzp-regime gepresenteerd dat bestaat uit vier onderdelen. Waar staan we nu op ieder van de vier onderdelen van het nieuwe regime en met de handhaving daarvan?
-
Wetsonderdelen van tafel
De twee wetsonderdelen (Wmz en Wzv ) van het voorgenomen regime zijn inmiddels van tafel. Deze waren bedoeld om de onderkant van de arbeidsmarkt te beschermen en de bovenkant meer ondernemersvrijheid te geven, maar zouden een overdaad aan administratieve last opleveren. VvAA sprak zich meerdere malen nadrukkelijk uit tegen de wetsvoorstellen voordat minister Koolmees van Sociale Zaken in juni 2020 de handdoek in de ring gooide. -
Fiscale voordelen verminderd
Het afbouwen van het fiscale voordeel voor zelfstandigen is al wel gaande. Het kabinet zet er zelfs extra vaart achter: de komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek nog verder afgebouwd dan oorspronkelijk al de bedoeling was: naar € 3.240 in 2036 in plaats van € 5.000 in 2028. -
Voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en oudedag
Om de positie van zzp’ers bij arbeidsongeschiktheid te verbeteren spraken sociale partijen begin 2020 af dat er een verplichte verzekering moet komen. Ook zijn er ideeën om het deelnemen aan aantrekkelijke pensioenregelingen voor zzp’ers eenvoudiger te maken. Beide punten zijn nog niet concreet gemaakt. -
Webmodule vertraagd gestart, slechts als pilot
De opdrachtgeversverklaring maakt ook onderdeel uit van het voorgenomen nieuwe regime. Via een ‘webmodule’ kan de opdrachtgever (de praktijkhouder), afhankelijk van zijn antwoorden op de vragen, al dan niet zo’n verklaring verdienen. Partijen weten dan vooraf dat zij buiten dienstbetrekking kunnen werken. De zzp’er is dan zelfstandig en de praktijkhouder hoeft geen loonheffingen in te houden en af te dragen. Op 11 januari 2021 is, veel later dan gepland, een pilot met de webmodule gestart. Deze duurt een half jaar. -
Handhaving uitgesteld
Pas na de evaluatie van de webmodule is er mogelijk sprake van de aanscherping van de handhaving die eigenlijk al voor 1 januari 2021 op de agenda stond. Vóór 1 oktober dit jaar zal deze aanscherping zeker niet aan de orde zijn, aldus de verantwoordelijke bewindslieden in hun zesde voortgangsbrief over dit thema aan de Tweede Kamer, afgelopen najaar.
VvAA: webmodule geen goed idee
Wordt de webmodule na de pilot daadwerkelijk ingezet, dan komt deze óf als instrument naast de nu huidige modelovereenkomsten te staan óf in plaats daarvan. Dat is nu helaas nog niet duidelijk. Dat laatste zou niet verstandig zijn, in ieder geval voor de (fysiotherapeutische) zorg, omdat de webmodule te generiek is, niet passend voor de zorg. Daarom pleit VvAA ook in Den Haag voor het behoud van de huidige modelovereenkomsten die door de Belastingdienst positief zijn beoordeeld. Ook ná de evaluatie van de webmodule. Deze overeenkomsten houden namelijk wel rekening met zorgspecifieke arbeidselementen, bijvoorbeeld vanuit de zorgwetten Wkkgz en Wgbo. Daarnaast: partijen sluiten in de regel toch een overeenkomst om hun afspraken in vast te leggen. Zo’n webmodule betekent dan ook nog extra administratieve lasten.
Gehele artikel in FysioPraxis
Dit artikel is een verkorte versie van het artikel dat Erik van Dam schreef voor FysioPraxis. Benieuwd naar het eerste deel van deze tweeluik? Lees dan ook 'Andere blik op zzp'ers door corona'.
Verklaring afkortingen
VAR = Verklaring arbeidsrelatie
Wet DBA = Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie
Wmz = Wet minimumbeloning zelfstandigen
Wzv = Wet zelfstandigenverklaring
Meer lezen?
Overdracht praktijk heeft tijd nodig
In deze blog neemt Peter van Bakel u stap voor stap mee in het proces vanaf het moment dat duidelijk is wie interesse heeft in (gedeeltelijke) overname.
Agressie in de zorg: wat doe je eraan?
Zorgverleners krijgen steeds vaker te maken met agressie. Door corona komt daar nog een schepje bovenop. Lees hier hoe je agressief gedrag de-escaleert.
Beslissing over zzp-webmodule en -handhaving is aan volgend kabinet
Van het huidige kabinet horen we niet meer of de zzp-webmodule in gebruik wordt genomen. Minister Koolmees verwijst naar opvolger in voortgangsbrief.
Kwart dierenartsen kent gevolgen zzp-ontwikkelingen voor eigen praktijk
Van de praktijkhoudende dierenartsen heeft maar 26% een goed beeld van de effecten van de recente zzp-ontwikkelingen voor hun praktijk.