Artikel

De elementen­vierhoek

21 maart 2024
Leestijd 3 min

In deze bezielingsbooster geven we inzicht in hoe je vanuit je vuur kan blijven werken en hoe de elementenvierhoek hierbij kan helpen. Een belangrijk doel is de elementen met elkaar in evenwicht brengen, zodat je als zorgprofessional meer voldoening in je werk kunt creëren. 

Kernkwaliteiten herkennen

De elementenvierhoek is ontwikkeld door filosoof en loopbaanadviseur Adriaan Hoogendijk. Het instrument belicht de invloed van de 4 essentiële elementen - vuur, lucht, water en aarde. In het middelpunt staan we zelf. Van daaruit kunnen we de elementen in onszelf herkennen en beoordelen of ze in balans zijn. Dit geeft inzicht in onze sterke kanten en uitdagingen en helpt om actie te ondernemen in ons streven naar vervulling.

Vuur: passie en bevlogenheid

Vuur staat voor je diepste drijfveren en passies. In de zorg is het essentieel om je tot leven te voelen komen in je werk. Dat is nodig om voldoening te ervaren en effectief te kunnen bijdragen aan het welzijn van anderen.

Lucht: visie en reflectie

Lucht staat voor je visie, ideeën en vermogen tot reflectie. Het is belangrijk intellectueel uitgedaagd te worden en te werken volgens je waarden en idealen. Het helpt je strategisch te denken en je werk te plaatsen binnen een bredere context.

Water: verbinding en communicatie

Water representeert de manier waarop je je verhoudt tot anderen en de wereld om je heen. In de zorg draait het ook om verbinding en communicatie; het tonen van empathie en het opbouwen van betekenisvolle relaties.

Aarde: praktische realisatie

Aarde staat voor je praktisch handelen en het realiseren van je doelen. In de zorg is het van cruciaal belang effectief te kunnen handelen en concrete resultaten te behalen. Dit element biedt structuur en zekerheid in je werk als zorgprofessional.

Een mooie kans om in een flow te raken

Hoogendijk noemt de flow waarin je terecht komt als je de natuurlijke beweging van de elementen volgt de zelfsturingscirkel. Deze cirkel begint bij vuur, onze drijfveren. Vervolgens gaan we via lucht, waarbij we onze visie en ideeën vormgeven, naar water, waarbij we communiceren en afstemmen met anderen. Ten slotte eindigen we bij aarde, waarbij we onze plannen concretiseren en actie ondernemen om onze doelen te bereiken. Want hoe geweldig is het als je enthousiast bent (vuur) en fantastische plannen hebt (lucht), het je vervolgens lukt om die uit te voeren (aarde) waarbij je je goed afstemt op anderen (water)? En hoe frustrerend kan het zijn als je juist vastzit in een situatie waarin je passie en ideeën niet tot bloei komen door gebrek aan actie en verbinding?
Wil je aan de slag met de elementenvierhoek? Dan zijn dit de stappen die je kunt nemen:

  • Zelfreflectie: Reflecteer op elk van de vier elementen; hoe goed zijn ze vertegenwoordigd in jouw leven en werk? Wat zijn je passies en drijfveren (vuur)? Wat is je visie en welke ideeën heb je (lucht)? Hoe bouw je relaties op en communiceer je met anderen (water)? Hoe ga je om met praktische taken en het behalen van doelen (aarde)? 
  • Identificeer sterke en zwakke punten: Kijk kritisch en identificeer waar binnen elk element je sterke en minder sterke punten liggen. Misschien ben je gepassioneerd over je werk (vuur), maar heb je moeite met het ontwikkelen van een heldere visie (lucht), of vind je het lastig om effectief te communiceren met collega's (water).
  • Stel doelen: Op basis van je zelfreflectie kun je doelen stellen om aan elk element te werken. Dit kunnen kleine, haalbare doelen zijn die je helpen om geleidelijk aan meer balans te creëren. Bijvoorbeeld: het ontwikkelen van een persoonlijke missie (vuur), het bijwonen van trainingen om je kennis te vergroten (lucht), het oefenen van empathische communicatie met collega's (water) en het opstellen van een actieplan om handen en voeten te geven aan datgene wat je innerlijk beweegt (aarde).
  • Zoek ondersteuning: Onderzoek of jouw ideeën worden gedeeld door anderen in jouw werkomgeving. Ga in gesprek met collega's, leidinggevenden en andere stakeholders om te kijken hoe jouw plannen aansluiten bij de behoeften en mogelijkheden binnen de praktijk of zorginstelling. Door aan te sluiten op initiatieven die al gaande zijn, of samen te werken met andere afdelingen, kun je een breder draagvlak creëren en meer impact maken in je werk als zorgprofessional.  

 

Bron: Loopbaanzelfsturing; bezieling en vitaliteit van Adriaan Hoogendijk – uitgeverij Business contact, ISBN 9789047000730 

Meer lezen?

Bart Janknegt
8 januari 2025
Leestijd 1 min

2025: samenwerken aan de zorg van morgen

2025 staat voor ons, net als de afgelopen 100 jaar, in het teken van samenwerking.

Xander van Es
23 december 2024
Leestijd 4 min

Hoe bereidt student farmacie Xander van Es zich voor op het vak?

Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?

28 november 2024
Leestijd 4 min

Wardell Amerika: leefstijl ­als persoonlijke missie

Neuroloog Wardell Amerika opende een zorgcentrum in Zwolle. Focus: integrale zorg voor chronische aandoeningen. Wat drijft hem?

amref
30 oktober 2024
Leestijd 3 min

Etmée en Johan fietsen voor Amref rond de Kiliman­jaro

Een groep VvAA-collega’s en -leden fietste de indrukwekkende Africa Classic in Tanzania.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen