Nieuwsbericht

Maximaal belastingvrij schenken voor koopwoning nog mogelijk in 2023

1 februari 2023
Leestijd 2 min

Met de zogenaamde jubelton hebben veel ouders hun kinderen kunnen helpen met de aankoop van een woning of een verbouwing. De hoge belastingvrije schenking is per 1 januari 2023 verlaagd naar € 28.947. Toch kunnen ouders die eerder nog niet het maximale bedrag hebben geschonken in 2023 hun schenking nog aanvullen tot het oude maximum.

Maximaal belastingvrij schenken voor koopwoning

De jubelton is de populaire naam van een eenmalige verhoogde belastingvrijstelling voor schenkingen aan mensen tussen de 18 en 40 jaar. Belangrijkste voorwaarde: de schenking moet door de ontvanger besteed worden aan een eigen woning. Vaak gaat het daarbij om een aankoop, maar de schenking kan ook ingezet worden voor een verbouwing of het verlagen van de hypotheekschuld.

Schenken jubelton toch nog mogelijk in 2023

De belastingvrije schenking is voor 2023 verlaagd naar € 28.947. In sommige gevallen kan toch het hogere bedrag geschonken worden. Wie eerder binnen de regeling een schenking heeft gedaan die lager was dan de jubelton, kan in 2023 nog tot aan het maximale bedrag belastingvrij schenken. Voor 2022 is dit maximum € 106.671. Bij eerdere schenkingen in jaren daarvoor gelden lagere maxima.

Geld hoeft niet meteen besteed te worden

De ontvanger van de schenking hoeft het geld niet meteen te besteden aan de eigen woning. Dit kan tot 2 kalenderjaren schenking. Met ingang van 2024 wordt de regeling definitief afgeschaft en gelden de veel lagere algemene belastingvrijstellingen voor schenkingen.

In 2023 een woning financieren met de belastingvrije schenking?

Heeft u niet eerder een schenking binnen de regeling gedaan? Dan is het maximale bedrag € 28.947 belastingvrij.

Wilt u toch nog een beroep kunnen doen op de jubelton? Dat kan als u in 2022 of eerder een schenking heeft gedaan die onder het maximale belastingvrije bedrag lag.

Een schenking voor de eigen woning is mogelijk als de ontvanger of zijn of haar partner tussen de 18 en 40 jaar oud is en de schenking gebruikt om:

  • Een eigen woning te kopen of te verbouwen.
  • De hypotheek of restschuld van zijn/haar eigen woning af te lossen.
  • De rechten van erfpacht, opstal of beklemming van zijn/haar eigen woning af te kopen.

De ontvanger moet bij elke ontvangen schenking jonger zijn dan 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt mee. Lukt het de ontvanger(s) niet om het geschonken bedrag in 2023 aan een van de bovenstaande doelen te besteden? Dat is geen probleem, zolang de schenking maar uiterlijk binnen 2 kalenderjaren wordt gebruikt voor de eigen woning. In 2024 stopt de regeling.

Meer informatie

Vragen of advies

Wilt u (extra) pensioen opbouwen? Onze persoonlijk adviseurs denken met u mee en dragen concrete oplossingen aan.

Persoonlijke Financiële Adviesservice
030 247 42 12
Bel ons

Meer lezen?

Man met VvAA Zorgfit bij de fysiotherapeut
30 april 2024
Leestijd 2 min

Gezond en fit met Zorgfit

Heeft u stress, een conflict op uw werk of klachten omdat u in de overgang zit? Maak dan gebruik van Zorgfit, gratis en exclusief voor verzekeringnemers.

Renseigneringsverplichting en de Belastingdienst.
20 december 2023
Leestijd 3 min

Verplichte opgave van uitbetaalde bedragen aan derden in 2023

De Belastingdienst verplicht organisaties die met zzp’ers werken een opgave te doen van de uitbetaalde bedragen aan derden (UBD). Wat betekent dat voor u?

Jonge vrouw checkt de fiscale eindejaarstips voor 2022 op haar computer.
6 november 2023
Leestijd 7 min

Fiscale eindejaarstips 2023

Van welk fiscaal voordeel kunt u dit jaar nog profiteren? Of loont het om tot 2024 te wachten? Bekijk nu de 15 tips van fiscaal specialist Ferdy de Wijs.

Koffertje met de Miljoenennota op Prinsjesdag 2022
21 september 2023
Leestijd 5 min

Prinsjesdag 2023: dit zijn de fiscale maatregelen

Wat merkt u in 2024 van het belastingplan dat op Prinsjesdag is bekendgemaakt? VvAA-fiscalist Ferdy de Wijs legt het uit.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen