Nieuwsbericht

Andere blik op zzp’ers bij fysiopraktijkhouders door corona

 • 25 maart 2021
 • Leestijd 1 min

Het aantal zzp’ers in de zorg neemt gestaag toe. Toch blijken praktijkhouders in de eerste lijn de ontwikkelingen in het zzp-dossier moeilijk te kunnen vertalen naar hun praktijk. Dat blijkt uit onderzoek van VvAA. Erik van Dam, adviseur bij VvAA, licht deze maand in FysioPraxis de uitkomsten voor fysiotherapeuten toe.

Uitkomsten

Enkele opvallende uitkomsten van het onderzoek op een rij:

 1. Beperkt zicht op de impact van de zzp-ontwikkelingen
  Hoewel steeds meer zorgverleners als zzp’er aan de slag gaan, blijven praktijkhouders de ontwikkelingen in het zzp-dossier moeilijk te kunnen vertalen naar hun praktijk. Dat geldt ook voor fysiotherapeuten. Uit het onderzoek blijkt dat slechts een derde (34%) van de fysiopraktijkhouders een goed beeld heeft van de betekenis van de recente zzp-ontwikkelingen voor de eigen praktijk.

 2. Inzicht gestegen
  Dat percentage is wel flink gestegen vergeleken met de nulmeting in december 2019. Toen scoorde slechts 22% positief op de stelling over het zicht hebben op de impact van de zzp-ontwikkelingen.

 3. Anders kijken naar zzp’ers door corona
  Een op de vijf eerstelijnspraktijkhouders (20%) kijkt als gevolg van zijn ervaringen in coronatijd anders naar het werken met zzp’ers. We zien bij fysiopraktijkhouders in vergelijking tot andere beroepsgroepen veel verandering in hun beeld: 28% bekijkt het nu anders. Dat geldt ook voor de tandartsen (30%). Niet verwonderlijk: beide beroepsgroepen hielden vorig voorjaar noodgedwongen een aantal weken de deuren dicht, met discussies over de honorering van de zzp’ers tot gevolg.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Kijk hoe het er nu voorstaat in het VvAA-minicollege 'Zzp’ers in de zorg in tien minuten’.

Artikel FysioPraxis

Meer lezen over de onderzoeksresultaten? Lees 'Een andere blik op zzp'ers door corona' in het maart-nummer van FysioPraxis. 

Lees artikel

Meer lezen?

Zorgmedewerker wist de vloer in een ziekenhuisCOVID-19
COVID-19
20 april 2022
 • 20 april 2022
 • Leestijd 3 min

Stichting ZWiC zet laatste offensief in om zorgmedewerkers te bereiken

Een financiële bijdrage voor alle zorgverleners die door hun werk in de coronazorg op de IC zijn opgenomen of zijn overleden. Dat is het doel van ZWiC.