2018, een jaar van...

Een nieuw jaar is voor veel mensen een symbolisch moment van reflectie. Voor sommigen begint dit op 1 januari waar pen en papier een lijstje van prestaties of nieuwe doelen vormen, voor anderen is dit al tijdens de kerst met geliefden om de gourmet heen. Op sociale media, radio en televisie worden de resultaten van het jaar 2017 gedeeld, variërend van best beoordeelde programma, meest gedraaide nummer, must-have fashion tot meest hinderlijke presentator, slechtste reclame en irritantste stopwoordje. Allemaal nemen we op onze manier afscheid van 2017 en verwelkomen we 2018. 

Toch lijkt de huidige generatie steeds meer onder druk te staan. Als we alleen al kijken naar de inspiratie die er te vinden is over het stellen van nieuwe doelen, is het resultaat overweldigend. Het internet staat bol van blogs en vlogs over hoe men het best zichzelf kan verbeteren, de boekhandel puilt uit met bestsellers die gaan over persoonlijke groei en overal om ons heen is iedereen druk met presteren. Zo is er de vriend die een sabbatical neemt om de wereld te ontdekken en zichzelf te vinden, de vriendin die zich bezighoudt met haar start-up en de medestudent die naast de studie al bezig is met promoveren. Iedereen is druk met “alles” uit het leven halen en op de een of ander manier kunnen we altijd meer doen. Ten slotte is het niet gedaan als het niet gedeeld wordt op Facebook, Instagram of Snapchat. Het liefst met een filter en heel veel likes, tags en/of views. 

Ondertussen worden we overprikkeld met keuzestress en worden er boeken geschreven over hoe om te gaan met een Quarterlife crisis! De een is gevoeliger voor deze prikkels dan de ander, maar ongeacht het effect moet eenieder zich afvragen of we hier echt beter, of belangrijker nog, gelukkiger van worden. Opvallend is dat deze knappe overachievers de nieuwe norm lijken te zijn. Dit zou een goede zaak zijn als dit ons inspireert gezonder te eten, meer te bewegen, betere academische resultaten te behalen of te stoppen met excessief drinken, roken of sociale media. Niet zo’n goede zaak is het als dit stress, onzekerheid, depressie of een burn-out in de hand werkt. 

Misschien zouden we dit jaar moeten proberen terug te gaan naar de kern van wat ons echt gelukkig maakt. Zouden we niet bezig moeten zijn met de relaties in ons leven kwalitatief versterken, meer in het moment van het nu te zijn, echt te reflecteren op ons leven en zonder afleiding van buitenaf? Dus of je nou op 1 januari symbolisch bent begonnen met het opschrijven van goede voornemens of pas ’s middags met een kater je bed uit bent gerold, zolang je de keuzes in je leven om de juiste redenen maakt, dan heb je 2018 al gewonnen!
 

Assil Studentenraad 2016 VvAA
Assil Aldarij

Leeftijd: 25
Studierichting: Geneeskunde
Stad: Rotterdam