Inloggen

Dankzij een oud-chirurg ontdekte ik mijn passie

23 mei 2015 - "Of de bezieling in de zorg zo groot is omdat mensen heel bewust kiezen voor de zorg durf ik te betwijfelen. Als je als middelbare scholier kiest voor zorg, dan heb je eigenlijk geen idee waarvoor je precies kiest. Tenminste, ik had geen vader of moeder die ook dokter was. Ik denk dat de hoge mate van bezieling voor een belangrijk deel voortkomt uit het feit dat je als zorgverlener iets voor mensen wilt doen. 

Het is heel belangrijk om te onderzoeken waar jouw bezieling ligt. Een van de taken in je leven is: zoek uit waar je goed in bent. Dat gaat niet bij iedereen vanzelf, dus daar moet je aan werken. Ik heb daar een fantastische coach voor gehad, een oud-chirurg. Mede dankzij hem heb ik ontdekt wat mijn passie is.

Het beste uit mensen halen

Mijn passie is het beste uit mensen willen halen. Uit collega’s, uit onderzoekers, uit mezelf maar ook uit patiënten. Een patiënt die bewonderenswaardig met zijn ziekte om gaat, kan mij weer inspireren. Dat maakt dat ik met hart en ziel onderzoek doe naar patiënten met zeldzame longziektes. ’s Ochtends bij het tandenpoetsen denk ik dan: dát moeten we gaan doen!

Kennis onder druk

Wel maak ik mij soms zorgen dat kennis ontwikkelen en overdragen onder druk komt te staan. Dat is een van de essenties van ons vak. Als wij als zorggemeenschap er niet voor zorgen dat we voortdurend kennis vermeerderen, doen we onze patiënt niet vandaag maar wel morgen tekort. Meer regels en minder onderzoeksbudget kan dat in gevaar brengen. Het gaat me aan het hart om te zien dat er in Nederland zo wordt gekort op onderzoeksbudgetten. Terwijl er hier juist veel potentie is. In ons land moeten we het hier hebben van onze denkkracht en ontwikkelkracht. Daar moeten we wel in blijven investeren. 

Uren maken

Als zorgverleners willen we het vak vooruit helpen. Dan kijk je niet op een uurtje meer of minder. Het kost energie. Het kost avonden. Het kost weekenden. Zo kunnen we een patiënt die we nu niet kunnen helpen, in de toekomst wel helpen."