Inloggen

"Het manifest Het Roer Moet Om raakt een open zenuw"

23 mei 2015 - "Het manifest Het Roer Moet Om raakt een open zenuw. Iedere zorgverlener in Nederland voelt wat het manifest benoemt; de toenemende bureaucratisering in maatschappij en dus ook in de zorg. Er is sprake van overmatige controledwang van overheid en zorgverzekeraars. Er is steeds minder vertrouwen in de zorgprofessional, terwijl goede geneeskunde alleen maar kan bestaan bij vertrouwen." 

De zorgverzekeraar krijgt een rol die hij nooit kan vervullen. Verzekeraars willen controleren op kwaliteit. Maar echte kwaliteit is heel moeilijk meetbaar. Dus richten ze zich op indicatoren die wél meetbaar zijn en die noemen ze dan kwaliteitsindicatoren. Het gevolg is dat je dan aan de verkeerde knoppen gaat draaien. Zorgverleners merken het financieel en procedureel als ze niet doen wat de zorgverzekeraars willen. Daar kun je echt vraagtekens bij zetten. 

3 A4'tjes voor verbandmateriaal

Er is niet één probleem; het is een optelsom van kleine dingen. Zo moet ik drie A4’tjes invullen om verbandmateriaal vergoed te krijgen. Dat leidt af van waar onze kwaliteit ligt: mensen beter maken. Lijstjes invullen moet niet de toekomst van de huisarts zijn. Daar heeft de patiënt last van, want elke minuut die ik aan een formulier besteed kan ik niet aan de patiënt besteden. Een patiënt zei laatst: ‘de dokter kijkt tijdens het gesprek eigenlijk alleen maar op zijn scherm, hij kijkt me niet aan.’ Dat is heel hinderlijk.

Tijd voor wasstraat

Ik heb het gevoel dat ik grip verlies op wat ik zelf goede zorg vind. Dat tast mijn bezieling aan. Waarom vul ik die formulieren in? Nou, anders krijg ik de financiering niet. En wij artsen zijn plichtsgetrouw. Maar ik vind eigenlijk dat het anders moet. Ik wil niet zeggen dat we terug moeten naar de groene kaart, maar het is hoogste tijd om de taken van de huisarts en de wijze van gebruik van de huisarts door de wasstraat te halen. En heel veel artsen vinden dat, daarom raakt de petitie een zenuw."