Inloggen

Door vaccinaties bij bouwmarkt staan onze prijzen onder druk

23 mei 2015 - "Ik ben nu elf jaar dierenarts. De eerste jaren moet je je focussen op het leren van het vak. Bovendien diende het werk zich makkelijker aan dan nu. Met name het financiële gedeelte is de afgelopen jaren veranderd. Onlangs had ik een gesprek met onze accountant. Het is heel duidelijk dat we harder werken om uit de kosten te komen.

Klanten zijn kritischer over wat we doen en er zijn alternatieven. Zo kun je je huisdier tegenwoordig laten vaccineren in de dierenspeciaalzaak of zelfs bij de bouwmarkt. Door dat vaccineren voor een prikkie staan onze prijzen onder druk. Terwijl het eigenlijk niet te vergelijken is. Wij trekken een half uur uit voor een vaccinatie. We nemen de tijd voor een gedegen onderzoek en gaan een gesprek aan met de eigenaar. We vragen naar bijvoorbeeld voeding, beweging en het gedrag van het dier. Dat vinden we belangrijk, omdat we vaak juist tijdens deze gesprekken zaken ontdekken waar we dier en mens mee kunnen helpen.

Problemen met betalingen

Ik snap wel dat mensen kritisch zijn, zeker als het om geld gaat. We zien veel mensen die van weinig moeten rondkomen. Mensen vragen daarom veel vaker wat een behandeling gaat kosten. Wij maken standaard een offerte, om problemen achteraf te voorkomen. Om mensen tegemoet te komen die niet meteen kunnen betalen, hebben we de administratieve afhandeling uit handen gegeven. De problemen rondom betalingen werden zo groot dat we helaas genoodzaakt waren dit uit handen te geven.

De snelle jongen uithangen

Er spelen allerlei zaken waar je als zorgverlener niet mee bent opgegroeid. De een pakt die nieuwe taken makkelijker op dan de ander. De snelle jongen uithangen ligt niet altijd in onze aard als zorgverlener. Er is in de opleiding dan ook geen aandacht voor zaken als ondernemen en personeelszaken. Ik ben er van huis mee opgegroeid, maar dat geldt niet voor iedereen. Mijn compagnon en ik vullen elkaar daar goed in aan. We zien steeds meer praktijken die zeggen: eerst betalen, dan behandelen. Wij hebben ervoor gekozen dat niet te doen. Zo staan we dichter bij de mensen. Want dierenarts zijn is een prachtig vak. Er gaat geen dag voorbij dat ik het niet leuk vind."