Zo bezield is de zorgprofessional in 2017

Zorgprofessionals zijn meer bevlogen dan de rest van werkend Nederland. Toch blijkt uit ons derde bezielingsonderzoek dat slechts 1 op de 5 Nederlandse zorgprofessionals écht bezield aan het werk is. Waar zit 'm dat in? 

Lees de resultaten 2017
  • Zo bezield is de zorgprofessional
  • Batterij opladen?
  • Wat is bezieling?

Bezieling: wat is dat nou?

Wat is bezieling
De versimpelde kern van bezieling is de balans tussen stressoren en energiebronnen (volgens het 'Job Demands-Resources-model'). Een beetje stress helpt om goed te kunnen werken. Staan er voldoende energiebronnen tegenover, dan is er niets aan de hand. Bij het ontbreken van een goede balans, is het zaak alert te blijven op uw mentale fitheid. Anders kan dit uw werkplezier aantasten of leiden tot burn-outklachten.  

Bezieling van de zorgprofessional

Veranderingen en ontwikkelingen in de zorg zijn aan de orde van de dag. Wat zijn voor zorgprofessionals de belangrijkste energiebronnen, stressoren en brandende thema’s? Dat brachten wij eerder in 2014 al samen met burn-out-expert Wilmar Schaufeli en hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie in kaart. Sindsdien houden we de vinger aan de pols. Want willen we de zorg in Nederland effectief en efficiënt houden, dan zijn mentaal fitte zorgprofessionals, werkend vanuit hun (com)passie, van groot belang. 

Bezielingsonderzoek 2017

In 2015 en 2017 onderzochten wij opnieuw de bezieling van de zorgprofessional. Het VvAA-bezielingsonderzoek 2017 laat zien dat nog steeds 1 op de 5 Nederlandse zorgprofessionals bezield aan het werk is. Op detail en per beroepsgroep zijn er wel verschillen met voorgaande jaren. Er zijn iets meer zorgprofessionals die met bezieling werken en tegelijkertijd zijn er ook iets meer zorgverleners met burn-outklachten.

Beperkt door procedures 
Een belangrijke oorzaak van burn-outklachten is de mate waarin men zich beperkt voelt door regels en procedures. 82% van de bijna 3.000 respondenten geeft aan regelmatig, vaak of altijd te maken te hebben met overbodige regels, procedures en voorschriften. De zorgverzekeraar wordt door alle beroepsgroepen genoemd als de grootste bron van regeldruk. 

De mate waarin de kwaliteit van het werk leidt onder de productiedruk (tijdsdruk en productie-eisen) blijft ook gelijk aan voorgaande jaren. In 2017 blijven de belangrijkste voorspellers van zowel bezieling als burn-out het hebben van passend werk en de mate van emotionele belasting en -dissonantie.


Energiebronnen en stressoren

Voor zorgprofessionals bleken in 2017

grote energiebronnen:
  • passend werk
  • leer- & ontwikkelmogelijkheden
grote  stressoren:
  • emotionele belasting
  • emotionele dissonantie
  • scheve werk-privébalans


Batterij opladen? Dit kan helpen

Hoe werkt u aan uw bezieling; vermindert u uw stressoren en vergroot u uw energiebronnen? VvAA helpt u graag bij het bereiken of behouden van een goede energiehuishouding. Wilt u samen naar uw persoonlijke situatie kijken? Neemt u gerust contact op voor de beste aanpak van uw situatie. Of bekijk een selectie uit ons aanbod hieronder.

Wanneer u eens wilt praten

Amarens Kerkhof helpt u samen met haar netwerk graag verder.

Aan de slag met uw bezieling

Uit uw comfortzone...

VvAA QualityTime heeft drie unieke life-changing journeys voor u samengesteld. In elk van deze reizen staat uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling centraal. Daarmee levert u ook een inhoudelijke bijdrage aan de wereldwijde zorg. Laat u inspireren.

Bekijk de drie reizen