Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering beschermt zorgverleners tegen de financiële gevolgen van fouten die zij gemaakt hebben of schade die zij veroorzaakt hebben tijdens de uitoefening van hun beroep.
Op 1 januari 2017 trad er een verandering op vanuit de Wkkgz die ook invloed heeft op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Vanaf 1 januari mogen ook Geschilleninstanties uitspraken doen over claims tot € 25.000,-. Dat was voorheen de taak van de civiele rechter.
Nu kan een patiënt er ook voor kiezen om een claim door de Geschilleninstantie te laten beoordelen. Deze claim moet dan al eerder door VvAA zijn beoordeeld. Met de VvAA beroepsaansprakelijkheidsverzekering behartigen wij ook uw belangen bij de Geschilleninstantie om tot een oplossing te komen.
Toegekende schades door erkende geschilleninstanties zijn in principe verzekerd via de VvAA beroepsaansprakelijkheidsverzekering, als de geschilleninstantie voldoet aan de volgende kwaliteitseisen:
- De geschillenregeling en de samenstelling van de geschilleninstantie voldoen aan de eisen van de Wkkgz en de Uitvoeringsregeling Wkkgz.
- De geschilleninstantie voldoet aan het “Programma van eisen inrichting Wkkgz-geschilleninstanties”(PvE) dat april 2016 door organisaties van en voor zorgaanbieders, aansprakelijkheidsverzekeraars en consumenten-, cliënten- en patiëntenorganisaties is opgesteld.
- De geschilleninstantie is door de minister van VWS erkend.
Wat moet u doen bij een klacht of geschil?
Alle aanspraken of omstandigheden waaruit een verplichting tot schadevergoeding kan ontstaan, moet u zo spoedig mogelijk bij ons melden. Dat geldt ook voor klachten en geschillen in de zin van de Wkkgz. Ook die moeten zo spoedig mogelijk aan ons worden gemeld als die aanleiding kunnen geven tot een verplichting tot schadevergoeding.
U lees
hier welke geschilleninstanties in elk geval voldoen aan onze kwaliteitseisen. Ook staat hierin welke procedurekosten onder dekking van de aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering van VvAA vallen.