Inloggen

Uw groene kaart

VvAA introduceert de digitale groene kaart. U kunt dit document altijd en overal printen. Nieuw aan de digitale uitvoering is dat het groen heeft plaats gemaakt voor zwart-wit. Twijfels over de rechtsgeldigheid van de zwart-wit uitvoering? U vindt hier het antwoord op de 5 meest gestelde vragen.

Veelgestelde vragen over uw groene kaart

1. Waarvoor dient de groene kaart?

De groene kaart is een Europees verzekeringsbewijs waarop alle relevante verzekeringsgegevens staan. Op de groene kaart staat ook het nummer dat u bij schade moet invullen op het Europees schadeformulier.

Is dit een antwoord op uw vraag?  

2. Waarom ontvang ik de groene kaart digitaal?

U ontvangt de groene kaart (in witte uitvoering) digitaal als u hebt gekozen voor digitaal corresponderen. Hiermee volgt VvAA de lijn die veel verzekeringsmaatschappijen al geruime tijd voeren. Voordeel voor u is dat u de groene kaart altijd en overal weer kunt printen. U hebt hem dus altijd bij de hand.

Is dit een antwoord op uw vraag?  

3. Moet de groene kaart niet groen zijn?

We kennen van oudsher de groene uitvoering van de groene kaart. Toch hoeft het verzekeringsbewijs in bijna alle landen niet groen te zijn. Een zwart-wit exemplaar is even waardevol. Wat telt is dat alle relevante gegevens goed leesbaar zijn. De politie kan zo binnen de EU in centrale registers nakijken of u verzekerd bent.

Is dit een antwoord op uw vraag?  

4. In welke landen is er nog controle op de originele groene kaart?

In verreweg de meeste EU-landen is controle op de groene kaart afgeschaft. We adviseren u de groene kaart wel gewoon in uw auto te leggen. Op de website van de “Council of Bureaux” – dit is de in Brussel gevestigde Europese autoriteit op het gebied van het groene kaart-systeem – staat een totaaloverzicht van de landen waar controle op de originele groene kaart nog wel plaatsvindt. Ga naar www.cobx.org.

Is dit een antwoord op uw vraag?  

5. Hoe kom ik aan een originele groene kaart?

Reist u naar één van de landen waar de controle op de originele groene kaart nog wel steeds plaatsvindt? Geen probleem. Stuurt u dan een e-mail naar ledenservice@vvaa.nl. U krijgt de originele groene kaart dan alsnog per post toegestuurd.

Is dit een antwoord op uw vraag?  

6. Heb ik voor mijn caravan een groene kaart nodig?

In Duitsland, Spanje en Polen verlangen de autoriteiten voor aanhangers of caravans zwaarder dan 750kg en met een eigen kenteken een aparte groene kaart, naast een groene kaart voor de eigen auto. Ook die kaart moet groen zijn en van papier. De groene kaart blijft in alle landen een handig hulpmiddel bij een ongeval én biedt goed overzicht van de landen waar de afgesloten motorrijtuigenverzekering dekking biedt.

Is dit een antwoord op uw vraag?  
Groene kaart voor de autoverzekering