Inloggen

Bericht uit de praktijk - Marjan Drinkwaard

Zelfstandig tandarts

6 mei 2020 - Tandarts Marjan Drinkwaard ontving eind februari de eerste COVID-19-meldingen in haar kring. ‘Een soort griepje’, dacht ze in eerste instantie. Dat veranderde toen de mondhygiënist met wie ze samenwerkt, zijn zorgen uitte. “Hij komt uit het Zuiden en constateerde dat het daar niet de goede kant op leek te gaan.”

Tijdens een weekje vakantie in Zwitserland tussen 7 en 14 maart kwam ook bij Marjan het besef: “Dit kon weleens enorme gevolgen gaan hebben. Voorzichtig polste ik bij andere tandartsen of zij al plannen maakten om hun praktijk te sluiten. Daar leek niemand oren naar te hebben. Terug in de auto op zondag 15 maart kwam het verlossende bericht van de overheid: Nederland ging over op een intelligente lockdown.”

Wat is het perspectief?

In eerste instantie dacht ik die maandag gewoon weer open te kunnen gaan. Na de persconferentie belde ik halsoverkop mijn afspraken af en deed ik de laatste (nood)behandelingen. Opeens was mijn praktijk zo goed als dicht, een spoedgeval daargelaten. Net zoals voor de rest van Nederland brak voor mij een periode van onzekerheid aan: tot wanneer hield deze situatie stand? Liever had ik gezien dat de overheid alles direct drie maanden zou sluiten. Dit geeft duidelijkheid en perspectief. De realiteit was helaas anders.

Half april vernam ik de eerste berichtgevingen over het hervatten van mijn reguliere werkzaamheden. Wat houdt dit dan precies in? Ik voel me kwetsbaar als tandarts. Anderhalve meter afstand houden is in mijn werksituatie onmogelijk. Op de praktijk komt iedereen elkaar tegen en dat maakt afstand bewaren lastig, ook al zet iedereen zijn beste beentje voor. Daarbij komt de angst dat mijn personeel, patiënten of ikzelf ziek worden.

Uitje naar de tandarts

Voordat ik mijn patiënten weer ontvang, vind ik het belangrijk om ze eerst zelf te spreken. Ik bel ze op en peil de behoefte. In die gesprekken merk ik dat mensen het juist wel fijn vinden om langs te komen. Ik had een grotere terughoudendheid verwacht, maar sommigen zien het bijna als een uitje. Wel dwingt dit mij om na te denken over welke maatregelen ik moet nemen. Er is nog zoveel onduidelijkheid en dat maakt het lastig te bepalen waar je goed aan doet. Er zijn collega’s die bijvoorbeeld de temperatuur meten. Ik moet ook gaan nadenken of ik dat wil gaan doen. Het blijft zoeken en continu afwegingen maken.

Korte dagen en bezinning

Momenteel ontvang ik weer patiënten. Ik maak kortere dagen en laat veel ruimte tussen de afspraken om te ervaren hoe het is om in deze omstandigheden te werken. Ik vind het belangrijk om voor alles de tijd te nemen. Want ook wil ik niet voorbij gaan aan wat deze situatie met mij doet als mens. Deze periode gebruik ik voor een moment van bezinning, om zaken in perspectief te plaatsen. Ik ben de koers een beetje kwijt geraakt, maar ik kijk ernaar uit om straks weer koers te kunnen gaan varen.

Wilt u meer verhalen lezen of bent u op zoek naar tips of hulp? Bekijk hier alles rondom het thema 'Zorg voor veerkracht'.

 

Over de auteur


Marjan Drinkwaard is tandarts en heeft een solopraktijk in Amsterdam. Ze werkt in een verzamelpand met 7 andere tandartspraktijken.


Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email