Inloggen

Bericht uit de praktijk - JanDiet Berendsen

Zelfstandig fysiotherapeut

13 mei 2020 - Het is maandag 23 maart 2020 als wij tijdens ons werkoverleg besluiten onze praktijk te sluiten vanwege het coronagevaar. In onze wachtkamer, die wij delen met onze collegae huisartsen en de thuiszorg, halen we ondertussen alle tijdschriften al weg. We beperken het aantal stoelen en tekenen tape zones op de vloer af. Wat is het al stil.

Omdat onze praktijk onderdeel uitmaakt van een woon-zorgcentrum in Breskens, is de leegte ook erg zichtbaar in het ontmantelde restaurant, de winkel en het kapsalon. Alle diensten zijn tot nader orde gesloten en alle bewoners moeten in hun woning blijven. Van de ene op de andere dag heerst er een volkomen desolate sfeer in de anders zo levendige Hooge Platen.

Door de grenscontrole

Met de collega’s proberen we zo veel mogelijk afspraken te maken om in de komende weken de dagelijkse praktijkzaken vlot te laten lopen: telefonische bereikbaarheid organiseren, telefonische of video consulten inplannen, afspraken over dagelijkse kortstondige permanentie op elke praktijklocatie. Dan scheiden onze wegen, niet wetende voor hoe lang. Op mijn terugweg naar mijn thuis in België vraag ik een Covid-vignet aan, zodat ik de volgende dag toch zeker nog over de grens mag naar de praktijk. Grenscontrole? Jaren niet meer meegemaakt, maar nu verplicht stoppen, vignet tonen, reden van verplaatsing aangeven en dan pas mag je doorrijden. Vreemd.

Uitkijken naar persconferenties

Alles ligt er verlaten bij in Breskens. Ook de Hooge Platen wordt ontsierd door allerlei banners met richtlijnen over hoe te handelen, de aangewezen looproutes en allerlei andere mededelingen. Nog nooit zoveel informatie bij elkaar gezien. Maar weten we eigenlijk wel wat we precies moeten doen? We kijken uit naar de persconferenties van het kabinet.


Wederzijds begrip
Maar crisistijden vragen ook meer creativiteit en snelheid. Dingen die eerder lang aansleepten of onmogelijk leken, worden nu met een verrassende snelheid en flexibiliteit gerealiseerd. Neem nu het telefonisch/videoconsult dat betaalbaar gesteld werd. Fantastisch. En er volgt een declaratiecode. Na stevig en goed overleg op landelijk niveau met Zorgverzekeraars Nederland volgt ook onze continuïteitsbijdrage. Mooie resultaten van goed overleg en wederzijds begrip. Als zorgverlener zijn we blij en weer een stapje dichterbij het heropstarten van de praktijk.

We mogen weer

Dan is het maandag 4 mei 2020. We gaan weer aan de slag. Zondag 3 mei startten we met een werkoverleg: zorg goed inplannen en de noodzakelijke beschermende middelen aankopen. Deze aankopen bleken op zich al een avontuur, want niet alles is nog zo makkelijk te vinden en de prijzen verschillen enorm. Ongeacht de obstakels, konden we maandag 4 mei toch op een rustige en afwachtende manier opstarten. Fijn.

Het doet goed om weer patiëntenzorg te mogen leveren, collegae te spreken en zien dat het abnormale weer wat normaler wordt. Stapje voor stapje vult de praktijk zich weer met geluiden die we zo gewend waren, maar weken niet meer gehoord hebben. Radio 2 vermengd met lachen, begroetingen, handen wassen bij binnenkomst, de nodige hilariteit. Het is fijn weer terug te zijn in het vak dat we zo graag uitoefenen.


Wilt u meer verhalen lezen of bent u op zoek naar tips of hulp? Bekijk hier alles rondom het thema 'Zorg voor veerkracht'.

 

Over de auteur

JanDiet Berendsen

JanDiet Berendsen is fysiotherapeut en praktijkhouder. Zijn praktijk is gevestigd in Breskens (Zeeuws-Vlaanderen).

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email