Inloggen

Mentaal sterk in deze uitzonderlijke tijd

Zorgverleners staan onder grote druk. De impact van de crisis laat zijn sporen na en wij begrijpen dat u meer dan ooit behoefte heeft aan mentale steun. Thuis en op het werk. Nu en straks. Dit platform brengt zorgverleners en bijzondere initiatieven op dit gebied bij elkaar.

Zorg voor mentale veerkracht

Inspiratie, tips en hulp

 

  • Blijf nu in balans
  • Energiekompas
  • Luisterend oor en verhalen
  • Professionele hulp

Hoe blijft u mentaal veerkrachtig?

Zorgverleners staan in de frontlinie en leveren onder grote druk de best mogelijke zorg. Lange diensten, zeer zieke patiënten, ongeruste families en meerdere moeilijke gesprekken op een dag zijn hierbij geen uitzondering. Daarbij realiseren we ons dat iedereen ook gewoon mens is: partner, zoon of dochter, papa of mama, bezorgde mantelzorger. Hoe houdt u in deze tijd alle ballen in de lucht en hoe komt u straks mentaal fit uit de strijd?

Dit platform biedt ondersteuning en inspiratie met als uitgangspunt ‘Zorg voor mentale veerkracht’. Hier vindt u een luisterend oor en professionele hulp, verhalen en ervaringen van andere zorgverleners en initiatieven en praktische tips om mentaal veerkrachtig te blijven, gebaseerd op de volgende onderwerpen: 

  • Nu in balans blijven
  • Energiekompas
  • Luisterend oor en verhalen
  • Professionele hulp

Gesprek met ervaren luisteraar

Wilt u graag uw hart luchten bij een ervaren luisteraar? U kunt kosteloos bij ons terecht voor een goed gesprek. Wij zijn er voor u. Kom met ons in contact.

Hulp nodig?

Kijk op onze servicepagina voor meer informatie en de veelgestelde vragen.

Uitgelicht: bericht uit de praktijk

 Wouter Silvis
Deze week staat het blog van Wouter Silvis centraal. Hoe heeft hij als fysio- en manueel therapeut het begin van de COVID-19-crisis ervaren?

Lees zijn verhaal

VvAA coaches - Ontspanningstips

Hoe zorgt u ervoor dat u goed ontspant? En wat kunt u doen om gemotiveerd te blijven? Iedere week deelt een andere coach zijn of haar tips. Deze week deelt coach en psycholoog Flores van Emmerik zijn tip met oefening.

Bekijk ook de tips van andere coaches ▸

Compassion for care - Ontspanningsoefeningen 

Tussentijds ontspannen is cruciaal om goed te blijven presteren. Compassion for care heeft een aantal oefeningen op een rijtje gezet om snel en makkelijk een moment van ontspanning te realiseren. Dit zijn korte oefeningen die u op ieder moment van de dag kunt doen. Zowel thuis, als op het werk.

Bekijk de oefeningen ▸

BFC Mindfulness - Dagelijkse online meditaties

In deze tijd is het extra belangrijk om zo vaak mogelijk de rust op te zoeken, al is het maar voor even. De online meditatiesessies van BFC helpen u daarbij. Iedere avond tussen 20.30 - 21.00 uur kunt u deze meditatie volgen. Schrijf u online in om deel te nemen aan deze meditatiesessies.

Ik doe mee ▸

Energiekompas

Hoe staat het er op dit moment voor met uw energielevel? Vul de vragenlijst van Energiekompas in en krijg inzicht in uw mentale energie. Energiekompas is een initiatief van onze samenwerkingspartner Prof. Wilmar Schaufeli. U krijgt zicht op welke gebieden u wel of niet goed scoort én concrete tips om uw energielevel te verhogen. Om zorgverleners een steuntje in de rug te geven in deze moeilijke tijd, biedt het Energiekompas haar dienst voor een zeer gunstig tarief aan. 

Meet mijn mentale energie ▸

VvAA - Verhalen van zorgverleners

Iedere zorgverlener beleeft deze crisis op een andere manier. Een tandarts, AIOS, anesthesioloog en andere zorgverleners delen hun persoonlijke verhaal. Wilt u ook uw verhaal delen? Laat het ons weten.

Lees de verhalen ▸

Arts en Auto - Posttraumatische groei

Hoogleraar psychiatrie & neuropsychologie Bart Rutten en psychiater Remke van Staveren werpen een blik op de mentale weerbaarheid van de zorgprofessional in tijden van COVID-19. U leest hun hele verhaal op de website van Arts en Auto.

Lees het artikel ▸

Argos - Coronadagboeken

Het radioprogramma Argos, gemaakt door de VPRO, volgt de COVID-19-crisis door de ogen van een Intensive Care-chef en een huisarts. Tussen de drukte door doen zij, middels audiofragmenten, verslag van hun huidige werkomstandigheden. Een indrukwekkend inkijkje in het hoofd van andere zorgverleners.

Luister de dagboeken ▸

Compassion for Care - Professionele luisteraars

Hebt u behoefte aan een luisterend oor? De professionele luisteraars van Compassion for Care zitten voor u klaar. Stuur een mail en maak een afspraak om even uw hart te luchten. Dit geeft u weer nieuwe energie!

Bekijk dit initiatief ▸ 

ARQ - Contactpunt psychosociale ondersteuning

Goed voor jezelf zorgen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal wanneer u te maken krijgt met impactvolle gebeurtenissen op uw werk. Het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum stelt haar diensten beschikbaar aan zorgprofessionals en hun leidinggevenden om vragen en zorgen met betrekking tot COVID-19 te bespreken. Het ARQ is iedere dag van de week bereikbaar tussen 8.30 en 21.30 uur op telefoonnummer 088 – 3305500.

Meer informatie ▸

VvAA - Coachplatform

Wanneer u het gevoel heeft dat het allemaal teveel is kan een (digitaal) één-op-één momentje al veel doen. VvAA werkt samen met verschillende gecertificeerde coaches die u graag bijstaan. Alle coaches hebben affiniteit met de zorg of zijn zelf werkzaam geweest in de zorg. Ze begrijpen dus als geen ander onder welke immense druk u staat en helpen u graag.

Bekijk de coaches ▸

Mentale steun voor de zorg

Om zoveel mogelijk zorgverleners mentale steun te bieden is het platform 'Mentale steun voor de zorg' opgezet. Op dit platform bieden ruim 175 psychologen, psychotherapeuten en psychiaters zich aan om - kosteloos - telefonische mentale steun, een luisterend oor, te verlenen aan alle zorgverleners. Bent u therapeut en heeft u zelf geen steun nodig, maar wilt u wel zelf een luisterend oor bieden? Ook dan kunt u zich aanmelden.

Bekijk beschikbare therapeuten ▸

Zorgen voor professionals - Praktische tips in moeilijke tijden

Deze tijd vraagt het uiterste van iedereen in onze samenleving. En helemaal van u als zorgverlener. Dit handige boekje, gemaakt door 'Zorgen voor professionals', bevat allerlei praktische tips die u kunt toepassen in deze moeilijke tijd.

Download de tips ▸

Movir - Supporter van de zorg

Iedereen die zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft lopen bij Movir kan kosteloos én anoniem gebruik maken van een coach van Elestia. De gesprekken zijn strikt vertrouwelijk en geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan een onafhankelijk klankbord. Neem contact op via 0800 – 22 44 228.

Meer informatie ▸