Uw medewerker is ziek als hij niet volledig in staat is om de overeengekomen arbeid te verrichten. Als uw medewerker meerdere malen ziek is en er minder dan vier weken tussen de ziekteperiodes zit, dan worden deze periodes opgeteld en beschouwd als één ziekteperiode.
Het Burgerlijk Wetboek (artikel 6.29 van boek 7) verplicht u als werkgever om bij ziekte de eerste 104 weken het loon uw medewerkers door te betalen. In het eerste ziektejaar is dat altijd minimaal 70% van het minimumloon. In het tweede jaar is het 70% van het daadwerkelijke loon. Dit kan dus lager zijn dan het minimumloon. De wettelijke verplichting tot loondoorbetaling geldt niet voor het loon boven de loongrens voor de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).
Voor uw medewerkers waarop de cao Apotheken of de cao Apothekers in dienstverband arbeidsvoorwaardenregeling van de KNMP van toepassing is, geldt de volgende loondoorbetalingsverplichting:
Ook medewerkers met een tijdelijk dienstverband die ziek worden, hebben recht op loondoorbetaling bij ziekte. Wanneer aan het einde van het tijdelijke dienstverband nog sprake is van ziekte neemt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de loondoorbetaling over. De medewerker krijgt dan een uitkering op basis van de Ziektewet.
Wanneer bij oproepkrachten sprake is van een regelmatig arbeidspatroon, geldt ook voor hen een plicht tot loondoorbetaling bij ziekte. Bij twijfel kan het UWV of uw salarisadministrateur uitsluitsel geven.
Om het ziekteverzuim te beperken legt de Wet Verbetering Poortwachter procesverplichtingen op aan werkgever én medewerker. Deze verplichtingen zijn:
Wanneer u uw verplichtingen niet nakomt, kan het UWV u een wettelijke sanctie opleggen in de vorm van doorbetaling van het loon -na 2 jaar ziekte- van maximaal 1 jaar.
Niet alleen voor u als werkgever gelden verplichtingen bij ziekte van medewerkers. Ook zij dienen aan een aantal verplichtingen te voldoen:
Wanneer uw medewerker niet meewerkt aan zijn re-integratie hebt u de volgende wettelijke mogelijkheden voor loonsancties: