Inloggen

Negatieve spaarrente: hoe kunt u hiermee omgaan?

Persoonlijke Financiële Adviesservice

De tijd dat uw spaarrekening vanzelf groeide door de rente op uw geld, is al lang voorbij. Tegenwoordig hanteren bijna alle grootbanken een negatieve spaarrente bij grotere spaarsaldi. Dit geldt voor zowel particuliere als zakelijke rekeningen. Als u een flinke (spaar)rekening heeft, privé of voor uw praktijk/zorgorganisatie, moet u dus betalen voor uw spaargeld. 

Zo kent ABN AMRO momenteel een negatieve spaarrente van -0,5% bij een saldo vanaf € 500.000. Hierbij wordt het saldo van al uw betaal- en spaarrekeningen bij die bank bij elkaar opgeteld. Gezamenlijke rekeningen tellen voor een gelijk deel per rekeninghouder mee. En de Rabobank kent, net als ING, een negatieve spaarrente van -0,5% vanaf € 250.000. Deze banken kijken bij het bepalen van de (negatieve) rente naar elke rekening afzonderlijk; ze tellen de rekeningen van een klant dus niet bij elkaar op. 

Aanpassingen

Op 1 juli 2021 hebben de banken de grens verlaagd waarboven een negatieve rente wordt berekend. De ING, Volksbank en Rabobank gaan dit al doen met een spaarsaldo van € 100.000. Bij ABN AMRO wordt de grens € 150.000, maar daar geldt dus wel dat deze grens wordt getoetst door al uw privérekeningen bij elkaar op te tellen. Voor uw zakelijke rekeningen bij ABN AMRO geldt hetzelfde.

Heeft u minder spaargeld dan de genoemde bedragen? Dan wordt er (nog) geen negatieve rente gerekend. De Rabobank heeft echter al laten weten geen garanties te geven. De kans bestaat dus dat de grens nog verder wordt verlaagd.

Beleid ECB wordt als boosdoener gezien

Als reden voor de negatieve renteheffing noemen de banken de lage rente bij de ECB (Europese Centrale Bank). De ECB bepaalt de hoogte van de rente. De ECB wil groei stimuleren. Daarom wil de ECB dat mensen hun geld vooral uitgeven, of een lening afsluiten om vervolgens geld uit te geven. Dat stimuleert ondernemers, en daarmee de economie. Maar die lage rente zorgt er tegelijkertijd ook voor dat banken verlies maken op het bewaren van het spaargeld van hun klanten. Dit verlies berekenen ze (voor een deel) door aan hun klanten.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen als u een negatieve rente op uw spaargeld heeft of krijgt? U kunt kiezen uit allerlei opties. Denk bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden:

  • U kunt de negatieve rente accepteren.
  • U kunt, voor zover mogelijk, meerdere rekeningen aanhouden bij uw bank(en). Let op, dit heeft niet altijd zin (denk aan ABN AMRO). Bovendien hanteren banken vaak een maximum aantal spaarrekeningen per klant.
  • U kunt spaarrekeningen openen bij meerdere banken en zo het saldo per bank/spaarrekening onder de grens van de negatieve spaarrente houden. Let op, doorgaans moet u bij elke bank betalen voor het gebruik van uw (spaar)rekeningen.
  • U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw spaargeld aan te wenden voor het verlagen van uw maandlasten. Bijvoorbeeld door uw woning te verduurzamen, of extra af te lossen op uw hypotheek of andere leningen.
  • U kunt het geld gebruiken voor uw (klein)kinderen in de vorm van een schenking. Of misschien wilt u belastingvriendelijk extra sparen voor uw pensioen.
  • Is beleggen voor u misschien een optie? Bedenk wel dat beleggen risico’s met zich meebrengt.

Wij denken graag met u mee

Het is de moeite waard om te bekijken wat in uw situatie een verstandige keuze is. Neemt u vooral contact met ons op als u hierover met ons van gedachten wilt wisselen. Of het nu gaat om het slim aanwenden van uw spaargeld voor een extra aflossing op uw hypotheek, voor uw pensioenopbouw of voor een combinatie van beide: uw adviseur helpt u graag.
Negatieve spaarrente | Persoonlijke Financiële Adviesservice | VvAA