Energiebesparing via de hypotheek
Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden mogelijkheden om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Dit kan tot 106% van de waarde van uw woning. Denk aan het installeren van een warmtepomp, het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van uw woning en het aanpassen van de beglazing. Daarbij geldt wel een maximum van € 9.000 extra hypotheek.
Er zijn ook aanbieders die rentekorting geven op de hypotheek bij een duurzaam huis. Bijvoorbeeld ABN AMRO, Rabobank, Vista, Obvion en Triodos doen dit. Of u ontvangt rentekorting op een deel van de hypotheek (bijvoorbeeld € 25.000). Dat kan bijvoorbeeld bij ABN AMRO, ASN, ASR, Attens, Florius, Triodos en Van Lanschot.
Eigen geld
Nu de spaarrente laag is, en bij veel grootbanken vanaf een bepaald vermogen zelfs negatief, kunt u natuurlijk met uw eigen geld energiebesparende maatregelen nemen. Dat kan u op termijn ook weer geld opleveren, want hierdoor kunnen uw energiekosten dalen.
(Groene) lening
Natuurlijk kunt u ook een persoonlijke lening afsluiten. Een aantal banken heeft een speciale lening die bedoeld is om uw woning te verduurzamen. De leningen hebben een bepaalde maximale looptijd en een maximum leenbedrag.
Veel gemeenten bieden een speciale lening; de Duurzaamheidslening.
Kijk of of uw gemeente ook meedoet ▹
Subsidie
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. U kunt hiervan gebruikmaken als u eigenaar bent van een koopwoning die uw hoofdverblijf is. De subsidie vraagt u aan bij
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vindt u ook een stappenplan om de subsidie aan te vragen.
Via het energieloket zijn er ook mogelijkheden om gemeentelijke subsidies te ontvangen.
Bekijk de regeling in uw gemeente ▹