Inloggen

5 basisprincipes van beleggen

Persoonlijke Financiële Adviesservice

Veel mensen denken dat beleggen complex is. Het tegendeel is echter waar. Meer complexiteit leidt vaak tot minder rendement. Met behulp van 5 basisprincipes zijn goede resultaten te behalen.

 1. Houd de kosten laag
  Het eerste en belangrijkste principe is het laag houden van de kosten. Lagere kosten zijn tegenwoordig eenvoudig te realiseren met indexbeleggingen.

 2. Kijk niet naar recente rendementen
  Het tweede principe is dat beleggers zich niet moeten baseren op rendementen uit het recente verleden. Ook professionele beleggers maken maar al te vaak de fout fondsen te kiezen die het in de afgelopen jaren goed hebben gedaan.

 3. Spreid uw beleggingen
  Het derde principe is spreiding. Spreiding over verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties. Ook tussentijds. Er zijn twee momenten waarop beleggers bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in hun portefeuille: als de markt omhoog spuit en wanneer die door het putje gaat. Dat zijn precies de momenten waarop diezelfde beleggers, geleid door emoties, de grootste fouten maken. Vaak is dat impulsief gedrag of juist ontkennend gedrag. In het eerste geval handelen beleggers ondoordacht, in het tweede geval wordt er niet gehandeld waar dat wel zou moeten gebeuren.

 4. Herbalanceer voor een goede balans
  Dat brengt ons bij het vierde principe: herbalanceren. Wanneer een bepaalde beleggingscategorie het enige tijd goed heeft gedaan dan is het gewicht van die categorie in de portefeuille opgelopen. Het is dan verstandig om dit terug te brengen naar het oorspronkelijke gewicht. Zo blijft de portefeuille in balans. Herbalancerende beleggers handelen contrair: ze verkopen duur en kopen goedkoop.

 5. Neem de tijd
  Het vijfde principe is tijd. Met beleggen is een hoger rendement te behalen dan met sparen. Het nemen van risico wordt beloond. Risico wordt vaak gedefinieerd als het fluctueren van de koersen. Maar voor beleggers met een lange horizon is dat geen risico maar een kans, mits er wordt vastgehouden aan bovenstaande principes.

Wilt u vermogen beleggen?

Wij werken samen met gerenommeerde partijen, ook als het om uw vermogen gaat. We vertellen u hier graag meer over. Maar als u liever zelf belegt, kan dat natuurlijk ook. U opent zelf via een online broker een rekening en kunt dan zelf keuzes maken en alle benodigde acties verrichten. 
5 basisprincipes van beleggen | Persoonlijke Financiële Adviesservice | VvAA