Is uw auto klaar voor de wintersport?

Uw chalet is geboekt, de koffers ingepakt en de skipassen geregeld, dan rest alleen de auto winterklaar maken nog. Wat moet u weten als u met de auto door de sneeuw gaat rijden? En hoe kunt u uw auto het beste voorbereiden voor de rit naar uw wintersportbestemming?

Tips: Maak uw auto winterklaar

Als het goed is, ligt er al een ijskrabber en extra ruitenreiniger in uw auto. Bent u het ruiten krabben zat? Denk dan eens aan een speciaal anti vorst scherm voor uw voorruit. Zorg er daarnaast voor dat uw remmen, banden, ruitenwissers, achterruitverwarming, kachel, accu en uitlaatsysteem in orde zijn voor u vertrekt. Ook is het handig om uw koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof met antivries en olie te controleren en eventueel bij te vullen voor u de winterse wegen opgaat. Daarnaast wilt u er zeker van zijn dat uw (winter)banden genoeg profiel en de juiste spanning hebben. Sneeuwkettingen zijn altijd handig en in sommige landen zelfs verplicht om in uw auto te hebben.

auto in de sneeuw

Wanneer zijn winterbanden verplicht?

In Nederland is het niet verplicht om winterbanden te hebben, maar in sommige landen wel. In Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië bent u verplicht om met winterbanden te rijden. In sommige landen zijn winterbanden niet verplicht, maar wel als er een bord staat, zoals in Frankrijk, Italië en Zwitserland. In deze landen kunt u dus beter het zekere voor het onzekere nemen. Daarbij zit u met winterbanden onder uw auto een stuk veiliger achter het stuur.

Wat is verplicht om in de auto te hebben?

Naast winterbanden zijn sneeuwkettingen en een verbanddoos in veel landen ook verplicht om in de auto te hebben. Hieronder een overzicht van wat u in ieder geval in uw auto moet hebben als u de volgende landen bezoekt: 
Land Winterbanden Sneeuwkettingen In auto
Nederland Niet verplicht, wel handig in geval van nood:
Gevarendriehoek
Veiligheidshesje
Verbanddoos
Duitsland Alleen als er een bord staat Gevarendriehoek
Veiligheidshesje
Verbanddoos
Frankrijk Alleen als er een bord staat Alleen als er een bord staat Gevarendriehoek
Veiligheidshesje
Alcoholtest
Oostenrijk Gevarendriehoek
Veiligheidshesje
Verbanddoos
Tsjechië Alleen als er een bord staat Gevarendriehoek
Veiligheidshesje
Reservewiel
Spanje Alleen als er een bord staat Gevarendriehoek
Veiligheidshesje
Reservewiel
Italië Alleen als er een bord staat Alleen als er een bord staat Gevarendriehoek
Veiligheidshesje
Reservewiel
Zwitserland Aangeraden bij winterse omstandigheden Alleen als er een bord staat Gevarendriehoek

Hoe sneeuwkettingen bevestigen?

Als u niet eerder sneeuwkettingen gebruikt hebt, dan is het verstandig om thuis te oefenen met het monteren. Zorg dat u ook handschoenen, een zaklamp en een deken om op te liggen in uw auto hebt, dat maakt het monteren makkelijker. Is er nog ruimte voor een krik tussen alle wintersportspullen? Dan is die het ook zeker waard om mee te nemen. Met een krik schuift u de sneeuwketting zo om uw banden. Zonder krik kan het best een vervelend klusje zijn, zeker wanneer het sneeuwt en het donker is. Zitten de kettingen er eenmaal om, dan is het advies om niet sneller dan 50 km per uur te rijden. 

De route plannen

Inmiddels hebben we in heel Europa toegang tot het mobiele netwerk. Toch is afgelopen zomer gebleken dat de ontvangst niet overal even goed is. Download daarom van tevoren de kaarten op uw mobiel of op uw navigatiesysteem. Zo voorkomt u onnodige stress onderweg en weet u zeker dat u bij het juiste skioord aankomt.

Milieustickers en vignetten

Last but not least: zorg ervoor dat u weet of u vignetten nodig hebt. Voor Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië is het in ieder geval verplicht om een vignet te hebben. Als u deze van tevoren aanschaft, scheelt het tijd bij de grensovergangen. Daar kunt u ze ook kopen, maar u kunt doorrijden als u deze van tevoren al heeft aangeschaft.

Voor sommige delen van Duitsland en Frankrijk is het verplicht om een milieusticker te hebben. Regel deze ook van tevoren, dan weet u zeker dat u in alle gebieden mag rijden.
Op de 
website van de ANWB leest u meer over vignetten en milieustickers.

Als dit allemaal in orde is, dan is uw auto klaar voor vertrek. U hoeft alleen nog maar uw bagage in te pakken en te zorgen dat u een goede reisverzekering hebt. 
VvAA Autoverzekering Premium
VvAA autoverzekering Premium


De VvAA autoverzekering Premium biedt zeer uitgebreide dekkingen en services, zoals pechhulp en gratis verhaalservice. Schadevrij rijden belonen we met de Levenslange Bonusgarantie. Dit is uniek in Nederland!

Lees meer artikelen

Hebt u al een VvAA reisverzekering?

Extra tip voor een onbezorgde wintersport

  • Voeg voordat u op wintersport gaat het nummer 06 833 371 42 toe aan uw WhatsApp contacten en stuur ons alvast een bericht met uw naam en lidnummer.
  • Mocht er iets gebeuren tijdens de wintersport, dan kunt u heel gemakkelijk ter plekke uw schade melden (zonder te hoeven zoeken naar uw lidnummer).
  • U hoort direct waar u aan toe bent en kunt zonder zorgen uw vakantie voortzetten.
  
Reisschade melden via WhatsApp