Bijtelling elektrische auto: hoe lang loont het rijden van een Tesla nog?

De Tesla Model S was in 2017 de meest verkochte volledig elektrische auto. Deze elektrische auto biedt niet alleen verbluffende techniek, het rijden van een elektrische auto heeft ook fiscale voordelen. U profiteert van slechts 4% bijtelling. Maar voor hoe lang nog? 

Wanneer betaalt u bijtelling?

U moet bijtelling betalen wanneer u privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt met uw zakelijke auto. Dit geldt voor zakelijke leaseauto’s en voor auto’s die voor de zaak gekocht zijn. Wanneer u in een auto rijdt die u privé gekocht heeft of leaset, heeft u niets met bijtelling te maken.

Hoe werkt bijtelling?

Het privégebruik van een zakelijke auto wordt beschouwd als een voordeel. Omdat het lastig is voor de Belastingdienst het exacte voordeel van het privégebruik te bepalen, wordt een vast bijtellingspercentage gehanteerd. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto dat tot uw inkomen wordt gerekend. Zo hoeft u dus niet het aantal privékilometers bij te houden en kunt u gewoon privé met uw zakelijke auto rijden. Door de bijtelling weet u precies wat het privé rijden in uw zakelijke auto u kost, namelijk de belasting over de bijtelling.

De overheid is vóór elektrisch rijden

Het is de bedoeling dat in 2030 er geen benzine- of dieselauto’s meer verkocht worden, maar de overheid wil mensen graag stimuleren om eerder over te stappen op volledig elektrisch rijden. Voor een volledig elektrische auto geldt slechts een 4% bijtelling. Dat scheelt nogal met de 22% bijtelling die er voor andere auto’s gelden. Daarom loont het om nu zakelijk een elektrische auto aan te schaffen.

Bijtelling van een elektrische auto 

De 4% bijtelling geldt voor volledig elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot € 50.000. Voor volledig elektrische auto’s met een cataloguswaarde van meer dan € 50.000 zoals de Tesla, geldt vanaf 2019 een bijtelling van 4% tot € 50.000. Daarboven geldt een bijtelling van 22%. Wat dat betreft is het volgend jaar minder voordelig om zakelijk een Tesla aan te schaffen. Als een Tesla op uw verlanglijstje staat, dan kunt u deze auto het beste dit jaar nog aanschaffen om nog volledig gebruik te kunnen maken van de 4% bijtelling.

Vijf jaar lang voordelige bijtelling 

Het lage bijtellingspercentage van 4% geldt voor een periode van 60 maanden. Dit gaat in vanaf de eerstvolgende maand na de maand waarin de auto op kenteken is gesteld. Als u na deze periode in de auto blijft rijden, dan valt hij in het op dat moment geldende bijtellingspercentage. Wat er na 2020 gaat gebeuren met de bijtelling voor elektrische auto’s is op dit moment nog niet bekend.

Nog meer fiscale voordelen

De bijtelling van een volledig elektrische auto tot € 50.000 is dus maar 4%. Dit blijft in ieder geval nog zo tot en met 2020, omdat de overheid het volledig elektrisch rijden wil stimuleren. Daarbij zijn er ook andere fiscale voordelen aan het volledig elektrisch rijden. Zo hoeft er voor een volledig elektrische auto geen Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) betaald te worden. Ook zijn elektrische auto’s vrijgesteld van Motorrijtuigenbelasting (MRB).

Bijtelling bij een auto van de zaak

Als u een auto van de zaak mag uitkiezen of wanneer u zakelijk een auto aanschaft, dan loont een elektrische auto dus zeker nog! Alleen een Tesla is vanaf volgend jaar minder voordelig, omdat de cataloguswaarde meer dan € 50.000 bedraagt. Denkt u na over het aanschaffen van een Tesla? Overweeg dan om hem dit jaar nog te kopen!
VvAA Autoverzekering Premium
VvAA autoverzekering Premium


De VvAA autoverzekering Premium biedt zeer uitgebreide dekkingen en services, zoals pechhulp en gratis verhaalservice. Schadevrij rijden belonen we met de Levenslange Bonusgarantie. Dit is uniek in Nederland!

Lees meer artikelen