Bellen in de auto: wat mag wel?

We hebben ons er allemaal wel eens schuldig aan gemaakt: even een appje sturen tijdens het rijden. Ook zullen de meesten de telefoon wel eens hebben opgenomen achter het stuur. Met handsfree-apparatuur wordt communicatie onderweg gemakkelijker en veiliger. Wat mag wel en wat mag niet en welke boete riskeert u voor bellen achter het stuur?

Telefoongebruik in auto mogelijk zwaarder bestraft

Het aantal ongelukken op de weg neemt toe. De afgelopen 4 jaar met maar liefst 27%. Dat is veel, zeker als je weet dat het aantal verkeersongelukken daarvoor voornamelijk daalde. Volgens de experts worden veel van deze ongelukken veroorzaakt, omdat mensen tijdens het rijden met hun telefoon bezig waren en niet op de weg letten. Hier is geen hard bewijs voor, maar Justitie vindt het genoeg om het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur aan te pakken. Bellen en appen tijdens het rijden gaat zwaarder bestraft worden. Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt, gaat bellen en appen achter het stuur net zo zwaar bestraft worden als rijden onder invloed. En dat betekent dat u in de cel kunt belanden voor bellen achter het stuur. 

Wat zegt de wet nu?

De regels rondom het bellen in de auto stammen al uit 1990 en staan in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens:

Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Onder een mobiele telefoon wordt verstaan een apparaat dat bestemd is voor het gebruik van mobiele openbare telecommunicatiediensten.

Bellen mag, maar raak u telefoon niet aan

Bellen achter het stuur an sich is niet verboden, zolang u uw telefoon niet aanraakt. Als u gezien wordt met uw mobiel in uw hand, staat er een boete van € 230 op. Ook handsfree bellen is niet in alle gevallen toegestaan. In augustus 2017 oordeelde een rechter dat het aanraken van de telefoon ook onder ‘handheld’ bellen valt. U mag uw telefoon tijdens het rijden dus op geen enkele manier aanraken. Niet om de telefoon op te nemen, niet om een nummer te selecteren, niet om een appje te beantwoorden, niet om uw oordopjes in te doen en ook niet om de navigatie in te stellen. Dit mag allemaal alleen wanneer de auto stilstaat.

Gebruik uw stem

U mag uw telefoon dus alleen aanraken wanneer uw auto stilstaat. En een file telt in deze niet als stilstaan. Maar wat als een patiënt of klant belt wanneer u achter het stuur zit? Gebruik uw stem! Van de Rijksoverheid mag u de telefoon wel opnemen als dit met spraakbesturing kan. Stel uw telefoon dus zo in, dat u met uw stem kunt opnemen. Er staat namelijk alleen een boete op het aanraken van uw telefoon, niet op het bellen zelf. 

Veilig onderweg met apps

U heeft uw telefoon netjes in de houder geplaatst en uw ogen zijn op de weg gericht. Dan hoort u een bericht binnenkomen. Heel verleidelijk om even te kijken van wie het is, toch? Met u vele anderen. Gelukkig zijn er verschillende apps die deze verleiding wel kunnen weerstaan. Apps als In-Traffic Reply of Drive Safely Keep Focused reageren automatisch op inkomende berichten en zorgen ervoor dat uw telefoon tijdens het rijden geen (social) berichten ontvangt. Op die manier wordt u ook niet in de verleiding gebracht om de regels te overtreden en kunt u zich focussen op de weg. 

VvAA helpt u Onbezorgd Onderweg