Auto: zakelijk of privé? Haal fiscaal voordeel uit uw auto.

U bent ondernemer voor de inkomstenbelasting

Bij een zakelijke auto zijn de autokosten aftrekbaar van uw winst. U kunt daarbij o.a. denken aan afschrijvingen, onderhoud, brandstof en verzekering. Voor het privégebruik geeft u een bijtelling aan. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van het type auto. De keuze om de auto als zakelijk aan te merken brengt u uit door in de aangifte inkomstenbelasting de auto op de balans van de onderneming te activeren en de autokosten in aftrek te brengen ten laste van uw winst.

Heeft u er voor gekozen de auto als privé aan te merken, dan kunt u alleen voor de zakelijk gereden kilometers € 0,19 per kilometer ten laste van uw winst te brengen.

Rekenvoorbeeld 1

U koopt een nieuwe auto met een cataloguswaarde van € 50.000. U rijdt met de auto jaarlijks 40.000 km waarvan 30.000 km zakelijk. De jaarlijkse autokosten (inclusief afschrijving) bedragen naar verwachting € 14.600. Bij een verwachte gebruiksduur van 4 jaar is het ruim € 4.000 voordeliger om de auto als privé aan te merken en de zakelijke kilometers tegen € 0,19 per kilometer in aftrek te brengen.

 

U bent directeur-grootaandeelhouder (dga)

Indien u een auto op naam van uw BV aanschaft, dan is de auto daarmee zakelijk. De BV kan dan de autokosten in aftrek brengen. Voor het privégebruik van de auto vindt een bijtelling plaats via uw salaris.

Is de auto door u in privé aangeschaft, dan kan de BV u een vergoeding voor zakelijke kilometers verstrekken. Het maximaal belastingvrij te vergoeden bedrag bedraagt € 0,19 per kilometer. De BV kan afgezien van deze vergoeding geen autokosten in aftrek brengen. Uiteraard hoeft u verder geen bijtelling aan te geven.

Rekenvoorbeeld 2

U koopt een nieuwe auto met een cataloguswaarde van € 50.000. U rijdt jaarlijks 17.500 km, waarvan 7.500 km zakelijk. De jaarlijkse autokosten (inclusief afschrijving) bedragen naar verwachting € 12.825. Bij een verwachte gebruiksduur van 4 jaar is het ongeveer € 1.000 voordeliger om de auto als zakelijk aan te merken.

Uw VvAA-adviseur kan voor u berekenen wat in uw geval de voordeligste keuze is. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Vraag een gesprek aan
VvAA Autoverzekering Premium
VvAA autoverzekering Premium


De VvAA autoverzekering Premium biedt zeer uitgebreide dekkingen en services, zoals pechhulp en gratis verhaalservice. Schadevrij rijden belonen we met de Levenslange Bonusgarantie. Dit is uniek in Nederland!

Lees meer artikelen