De patiënt heeft recht op een vergoeding van de geleden schade als aansprakelijkheid wordt erkend. Meestal doen we direct een regelingsvoorstel als de geleden schade duidelijk is. De hoogte ervan is afhankelijk van specifieke omstandigheden, zoals de ernst van het letsel, de beperkingen, inkomenspositie en de gezinssituatie. Op basis van wettelijke bepalingen, de situatie van de patiënt en vergelijkbare situaties krijgt de patiënt een vergoedingsvoorstel.
Soms is vaststelling van de vergoeding niet direct mogelijk. In dat geval keren we alvast een voorschot aan de patiënt uit. In welke situaties doen we dit?
- Geen medische eindsituatie
Is de medische eindsituatie nog niet bereikt, dan kunnen we de schade én redelijke vergoeding nog niet vaststellen. Bijvoorbeeld als een hersteloperatie nog nodig is. Afhankelijk van de inhoud van de kwestie doen we dan veelal een uitkering als voorschot.
- Deskundigenonderzoek gevolgen medisch handelen
Soms zijn de gevolgen van uw handelen waarvan onzorgvuldigheid is erkend nog onduidelijk. We kunnen dan een onafhankelijke deskundige vragen om dit in kaart te brengen. Deze deskundige is een specialist in het vakgebied waar de gevolgen voor de patiënt betrekking op hebben. Bijvoorbeeld een internist-oncoloog bij een patiënt met uitgezaaide borstkanker of een orthopedisch specialist bij een patiënt met botbreuken. Het onderzoek helpt ons om inzicht te krijgen in de gevolgen van het handelen en de mogelijke schade van de patiënt te bepalen.
- Minnelijke schikking
In sommige gevallen treffen we een minnelijke schikking. De patiënt ontvangt dan een schadevergoeding zonder dat we aansprakelijkheid erkennen. Het hangt af van de omstandigheden of er aanleiding voor is. Treffen we een minnelijke schikking, dan doen we dat in overleg met u.