Inloggen

Ga jij starten als zzp'er in de zorg?

Bekijk de handige checklist

Je bent zorgverlener en gaat starten als zzp'er. Naast de zorg voor de patiënten moet je nu ook allerlei andere zaken goed regelen. Wij helpen je graag op weg met een overzichtelijke checklist.

Vraag vrijblijvend gesprek aan

Starten als zzp'er

Checklist speciaal voor zelfstandigen

1 - Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Iedereen die een bedrijf start, moet zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Inschrijving is wettelijk verplicht, uiterlijk één week nadat je bent gestart.


Lees meer
Inschrijven bij de KvK als startende zzp'er in de zorg | VvAA

2 - Inschrijven in het BIG-register

Werken in de zorgsector betekent ook dat je je verplicht moet inschrijven in het BIG-register.


Lees meer
Inschrijven in het BIG-register als startende zzp'er in de zorg | VvAA

3 - Aanmelden bij een kwaliteitsregister en geschillencommissie

Iedere zorgverlener krijgt te maken met de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg, zoals de Wkkgz voluit heet. Wat betekent deze wet voor jou als je gaat starten als zzp’er in de zorg?


Lees meer
wkkgz logo

4 - Jezelf goed verzekeren

Als startende zzp'er in de zorg kun je te maken krijgen met een claim of een klacht van een patiënt. Daarnaast moet je ook zorgen voor een finan­cieel vang­net als je ineens niet meer kunt werken. Met een beroeps­aan­sprake­lijk­heids-, rechts­bijstand- en arbeids­ongeschikt­heids­verzekering kun je deze risico’s goed verzekeren.


Lees meer
Checklist starten als zzp'er in de zorg, speciaal voor fysiotherapeuten | VvAA

5 - Overeenkomsten gebruiken

Als startende zzp’er in de zorg is het raadzaam om overeenkomsten te gebruiken als belangrijke basis om goed te kunnen handelen als ondernemer. Deze overeenkomsten geven je duidelijkheid in relatie tot jouw opdrachtgever, patiënt of samenwerkingspartner.


Lees meer
Fiscale eindejaarstips | VvAA

6 - Een zakelijke bankrekening openen

Als je een zakelijke rekening wil openen kies je dan voor je huidige bank of ga je er eens goed voor zitten? Zorg ervoor dat je goed weet wat je wilt. Weet ook dat overstappen naar een andere bank eenvoudiger is dan je denkt.


Lees meer
Zakelijke bankrekening openen als startende zzp'er in de zorg | VvAA

7 - Opzet maken voor je administratie

Als startende zzp’er moet je je bedrijfsadministratie goed bijhouden. Het is niet alleen een verplichting vanuit de Belastingdienst, maar ook belangrijk voor jezelf. Een goede administratie geeft je duidelijk inzicht in de balans tussen je inkomen en je uitgaven. Zo zie je dus hoe je bedrijf ervoor staat.


Lees meer
Opzetten van je administratie als startende zzp'er in de zorg | VvAA

8 - Aanmelden bij een pensioenfonds

Als zelfstandige is het ook raadzaam om goed na te denken over je pensioen. Voor verschillende beroepen is het zelfs verplicht om je aan te sluiten bij een pensioenfonds. Check dus altijd goed of dit ook voor jou geldt.

Lees meer
Aanmelden bij een pensioenfonds als startende zzp'er in de zorg | VvAA

9 - Waar je nog meer aan moet denken

Om goed voorbereid van start te gaan als zpp’er in de zorg moet je aan nog veel meer denken. Een aantal van deze zaken hebben wij voor je op een rij gezet. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot en met het aanmelden bij een beroepsorganisatie.


Lees meer
Checklist starten als zzp'er in de zorg, speciaal voor fysiotherapeuten | VvAA