Inloggen

Nederlanders willen zelf zorgverlener kiezen

23 april 2014

Bijna alle Nederlanders willen zelf hun zorgverlener kunnen kiezen. De zorgverzekeraar mag deze keuze niet beïnvloeden. Driekwart van de Nederlanders wil deze keuzevrijheid niet opgeven, zelfs niet als de zorgpremie met 8 euro per maand daalt. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van VvAA. Het onderzoek is verricht door Annalise, market intelligence, in samenwerking met SSI.


Nederlanders weten heel goed welke zorgverlener ze willen bezoeken. Uit het onderzoek van VvAA (hier te downloaden) kan worden geconcludeerd dat bijna tweederde van de respondenten de zorgverzekeraars niet beter geschikt acht om de kwaliteit van zorg te beoordelen dan zijzelf. Ook vindt men het onacceptabel indien zorgkosten bij een zorgverlener van eigen keuze niet vergoed worden.

Bekijk de resultaten van het onderzoek:Volgens Edwin Brugman, directeur kennismanagement en netwerken bij VvAA is dit onderzoek relevant vanwege de plannen van het kabinet-Rutte om de keuzevrijheid in de zorg af te schaffen. Brugman: “De Tweede Kamer staat op het punt om de keuzevrijheid af te schaffen. Uit het onderzoek blijkt dat de burgers dat absoluut niet willen. Wij hebben de kamerleden overigens ook geïnformeerd over dit onderzoek.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de Nederlanders niet weet welke soort polis hij of zij heeft (natura/restitutie/combinatie).