Inloggen

10 redenen voor Kamerleden om niet in te stemmen met afschaffing vrije artsenkeuze

23 april 2014

Het kabinet lijkt op het punt te staan een historische en waarschijnlijk onherstelbare aantasting van een fundamenteel recht door te voeren. Met het schrappen van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet vervalt voor Nederlandse patiënten het recht te allen tijde de eigen arts of andere zorgverlener te kiezen. Hoewel zaken natuurlijk kunnen veranderen, lijkt het er nu op dat een meerderheid van de Tweede Kamer hiermee wil instemmen.


Wij maken ons grote zorgen dat een beslissing als deze politiek en maatschappelijk een historische vergissing zal blijken te zijn, zodra iedereen begrijpt wat de gevolgen ervan zijn. We zetten de belangrijkste redenen daarvoor op een rij:

Klik op de afbeelding om deze te vergroten (pdf)


Bekijk de 10 redenen voor behoud van de vrije artsenkeuze.

Deze redenen verschenen woensdagmiddag 23 april in het NRC op een paginagrote advertentie. Hiermee wil VvAA de kamerleden overtuigen van de stelling dat afschaffing van Artikel 13 geen goed idee is. 

Vrije artsenkeuze op de kaart

Vorige week roerde VvAA zich in de discussie over het schrappen van artikel 13 en daarmee de mogelijke afschaffing van de vrije artsenkeuze. Met een brief aan kamerleden, een petitie voor zorgprofessionals en een Facebook-pagina voor verzekerden zetten we het thema op de kaart.

Het schrappen van artikel 13 heeft in de ogen van veel - zo niet alle - zorgverleners, zeer ongewenste gevolgen. Zowel voor de zorgverlening aan patiënten als voor de zorgverleners en instellingen zelf.

Onderzoek onder consumenten: Nederlanders willen zelf zorgverlener kiezen

Daarnaast blijkt uit onderzoek van VvAA dat bijna alle Nederlanders willen zelf hun zorgverlener kunnen kiezen. De zorgverzekeraar mag deze keuze niet beïnvloeden. Driekwart van de Nederlanders wil deze keuzevrijheid niet opgeven, zelfs niet als de zorgpremie met 8 euro per maand daalt. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van VvAA. Het onderzoek is verricht door Annalise, market intelligence, in samenwerking met SSI.