Inloggen

Podcastserie: Operatie Aangeklaagd

Wat doet een tuchtklacht met een zorgverlener? In de serie Operatie Aangeklaagd blikken een huisarts, gynaecoloog, dierenarts en chirurg in vier podcasts openhartig terug op de totstandkoming en afhandeling van een tuchtklacht. Welke impact had dit en welke lessen delen zij?

Podcast: wat doet een tuchtklacht met een zorgverlener?

In de podcastserie Operatie Aangeklaagd vertellen zorgverleners openhartig over een tuchtklacht die ze van een patiënt of cliënt kregen. Wat kwamen ze tegen, wat hielp hen en welk advies geven ze andere zorgverleners? 

>> Beluister de podcasts op deze pagina of via je favoriete podcast-app


Operatie Aangeklaagd - podcast huisarts

Huisarts Geert-Jan

Een patiënt van huisarts Geert-Jan krijgt van een doktersassistent een injectie in de bil, waarna een complicatie optreedt. Hoewel de complicatie op tijd wordt onderkend en aangepakt, is voornamelijk de partner van de patiënt ontevreden over de afhandeling. Geert-Jan krijgt een tuchtklacht. “Als ik kritisch naar mijn handelen keek, had ik niet het gevoel dat er veel mis was gegaan.” De klacht wordt gegrond verklaard, ook in hoger beroep. Uiteindelijk besluit Geert-Jan klachten ‘leuk’ te gaan vinden: “Ik heb me voorgenomen me zo open mogelijk op te stellen.” 

Gynaecoloog Marjolein

Gynaecoloog Marjolein ontvangt vijf jaar na een nachtdienst een klacht van een vrouw die destijds zwanger was en klaagde over veel pijn. De dienstdoende arts-assistent had haar een afwijkende hoeveelheid medicijnen gegeven toen Marjolein in het ziekenhuis lag te slapen. Een paar dagen later overlijdt de baby. “Ik liet niet zien hoe aangeslagen ik was, terwijl ik dat wel was.”

Dierenarts Paul

Dierenarts Paul onderzoekt in een periode van twee maanden regelmatig een hond met vage, niet-specifieke klachten. Met zijn eigenaar kan hij het prima vinden. “Ik had het gevoel dat we hetzelfde pad bewandelden.” Na een periode stuurt Paul de hond door naar een medisch specialist. Deze constateert dat Paul wellicht in een eerder stadium iets over het hoofd heeft gezien. Niet lang daarna krijgt hij een tuchtklacht. Aan de steun van zijn werkgever heeft hij deze periode veel.

Vaatchirurg Ran

Vaatchirurg Ran is al met pensioen wanneer hij, net als twee voormalige collega’s, thuis een klacht ontvangt. Drie jaar geleden zou hij onzorgvuldig hebben gehandeld nadat een patiënt complicaties kreeg na een operatie aan haar hoofdslagader. Hij komt voor de eerste keer met het tuchtcollege in aanraking en gaat er met vertrouwen in: “Alles was opgeschreven. Van medische handelingen tot en met notities als ‘familiegesprek in goede sfeer verlopen.”
VvAA maakt Operatie Aangeklaagd in samenwerking met BNR met het doel moeilijke onderwerpen binnen de zorg bespreekbaar te maken en van elkaar te leren.

Ook in uw favoriete podcast-app

U luistert alle afleveringen ook in uw favoriete podcast-app. Klik in die app op 'Volgen' om u te abonneren en op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen.

Ook uw verhaal delen?

Hebt u ervaring met een (tucht)klacht of claim en wilt u uw verhaal delen in de podcast Operatie Aangeklaagd? Laat het ons weten via betrokken@vvaa.nl.

Meer over klachten en claims

In het online magazine Betrokken over de omgang met (dreigende) klachten en claims spreken zorgverleners in artikelen en video's over zaken die anders liepen dan gewenst.

Bekijk ook de themapagina Klachten en claims met praktische informatie over het omgaan met - en het voorkomen van - klachten en claims.

Hoe VvAA kan helpen

Heeft u te maken met een (tucht)klacht of wilt u meer informatie?