Inloggen

De impact van euthanasie(toetsing)

Euthanasie verlenen, is altijd ingrijpend. Maar als de toetsingscommissie naderhand oordeelt dat het dossier vragen oproept, krijgt het nog een extra dimensie. Lees, bekijk of beluister hier meer over de ervaringen van artsen, de ondersteuning van VvAA en over uitspraken van casussen.


Euthanasietoetsing

Artsen vertellen

In het online magazine Betrokken én in onderstaande podcast en video vertellen huisartsen Odette Schouten, Antonia Viljac en Marieke de Brouwer openhartig over de uitnodiging van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) om nader in gesprek te gaan.

Schouten en Viljac verleenden samen euthanasie bij een patiënt die ze allebei goed kenden. De RTE had vragen over wie als arts eindverantwoordelijk was voor de dood; één arts hoort het verslag voor de toetsingscommissie te ondertekenen, nu stonden beide namen eronder. Bij de euthanasie die huisarts De Brouwer verleende, rezen er bij de commissie vragen over de medische grondslag van het lijden.  
Beluister of bekijk de openhartige interviews met hen. Hoe zag het proces eruit, wat deed dat met hen. En welke lessen trokken zij eruit?

Podcast

Podcast · Op gesprek bij de RTE - Odette en Antonia
Podcast · Op gesprek bij de RTE - Marieke
Magazine Klachten en claims
Lees en bekijk alle verhalen uit het online magazine 'Betrokken', over het omgaan met, en het voorkomen van, klachten en claims in de zorg.

Video

Artikelen

Klik op onderstaande afbeelding om het schema 'Zo werkt het toetsingsproces' te openen, dat hier nader wordt uitgelegd.
Preview Toetsingsproces na euthanasie